Музичні форми: зрозумілі пояснення від філософа Олександра Пустовіта

Музичні форми: зрозумілі пояснення від філософа Олександра Пустовіта

Які є музичні форми, чим вони відрізняються одна від одної і як їх можна просто описати, розказав в ефірі Радіо Культура в програмі "Музична сієста" говорили з професором кафедри філософії Міжрегіональної академії управління персоналом, кандидатом фізико-математичних наук Олександром Пустовітом.

Ведуча:

Наталя Писанка

Сонатна форма

Сонатна форма насправді є найбільш змістовна, найбільш складна поміж музичних форм новоєвропейської музики. Вона виникає досить пізно десь у XVII-XVIII столітті. Найкраще, що можна пояснити, що є сонатна форма на прикладі, взятому з театру. Є надзвичайно цікава авторка, видатний музикознавець Валентина Джозефівна Конен, вона написала книжку, яка називається "Театр і симфонія". І в цій книжці пояснює, як сам сонатна форма виникла з театральної музичної вистави.

Сонатна форма ─ це, так би мовити, театр двох акторів. Тільки ці актори існують в музиці. Вони називаються головна і побічна партії. Тобто кожна сонатна форма — це такий собі театр двох акторів. Перший розділ сонатної форми називається експозиція. Другий розділ сонатної форми називається розробка, коли актори, так би мовити, взаємодіють. Далі йде реприза ─ повторення першої форми.

Рондо

Якщо перекласти цей термін "рондо", то буде коло. І це не випадково, тому що п'єса будується таким чином: звучить перший розділ, потім — інша музика, потім знову повертається перший розділ, потім знову інший і знову повертається перший. І так багато разів. До чого це подібне? Це подібне до руха по колу.

Варіації

Сам термін "варіація" означає "зміна". Тобто це музична форма, яка гарно втілює філософську ідею. Один з найяскравіших філософських трактатів ХХ століття має назву "Відмінність і повторення". І от це ─ відмінність і повторення ─ це і є принцип варіації. Тобто починається твір з теми, а потім кілька коротеньких розділів, в яких ця тема викладається, так би мовити, досить специфічно. Але її можна впізнати. Кожна варіація зберігає пам'ять про тему, але має власне обличчя.

Проста тричастинна музична

Музична форма, яка все ще є в сучасній музиці, це, так звана, проста тричастинна музична форма, яку можна подати таким символом: три розділи А, Б, А. Це найпростіший варіант форми рондо. В рондо щонайменше два періоди ─ це рух по колу, але зробити треба щонайменше два обороти. А в простій тричастинній формі це один єдиний оберт.

Весь ефір програми слухайте тут

Фото - unsplash.com