Волонтери створили проект аудіокниг для дітей з порушенням зору

Волонтери створили проект аудіокниг для дітей з порушенням зору

Волонтери створили проект аудіокниг "Книги, що говорять", який допомагає дітям з вадами зору опанувати українську та зарубіжну літературу. Керівниця соціального проекту "Книги, що говорять" Олена Олійник та актриса театру і кіно Анастасія Зюркалова в ефірі Українського радіо в програмі "Активізація" розповіли про особливості та важливість проекту.

Ведуча:

Людмила Тягнирядно


"У 2015 році ми дізналися, що дуже мало аудіокнижок в Україні саме шкільної програми української та зарубіжної літератури. Все, що є у доступі, озвучене за радянських часів і переважно російською мовою. Оскільки Міністерство освіти і науки активно оновлює шкільні програми для того, аби діти вивчали сучасну українську та зарубіжну літературу, у школах-інтернатах та школах, де навчаються діти з порушеннями зору, взагалі відсутні ці твори. Перше, що ми хотіли зробити, це надати незрячим дітям можливість опанувати та насолодитись сучасною українською літературою", — зазначила Олена Олійник.

Актриса Анастасія Зюркалова розповіла, що "найскладнішим під час озвучування були наголоси української мови. Це справді важливо, оскільки діти повинні чути правильну мову. Що стосується акторської гри, то тут проблем не було".

Олійник зазначила, що кожен аудіотвір гарно оформлений музично та візуально.

"Ми працюємо з 6 школами-інтернатами. Кожен твір — це окремий диск з гарно оформленою обкладинкою, де є автор та назва твору, аби дітям приємно було брати в руки ці аудіокнижки. Ми це робимо також для того, аби вчителі української та зарубіжної літератури могли ввімкнути диск, аби діти прослухати твір, вивчили, а потім проаналізували. Крім того, кожен твір ми гарно оформлюємо музично, і його справді приємно послухати", — сказала вона.

Прослухати повну версію.