Парламентська асамблея ОБСЄ визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими.

В ухваленій на щорічній сесії в Люксембурзі резолюції зазначається, що Парламентська асамблея ОБСЄ "знову заявляє про свою повну повагу до суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, які охоплюють Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та морські райони".

Також у резолюції засуджується окупація та анексія Криму Російською Федерацією. У зв’язку з цим в Асамблеї настійливо закликають РФ вивести російські окупаційні сили з Криму і повернути півострів під контроль України.

Також парламентарі ОБСЄ засудили "неспівмірне застосування військової сили" з боку Росії проти українських кораблів з їхніми екіпажами 25 листопада 2018 року, і закликали владу РФ надати українським військовополоненим необхідну медичну, юридичну та консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, включно з Женевськими конвенціями.

Крім того, ПА ОБСЄ настійливо закликає РФ забезпечити свободу проходу через Азовське море і Керченську протоку відповідно до норм міжнародного права, зокрема положень Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Фото: Укрінформ