Чи шкідливо зовсім не їсти м'яса — пояснює біологиня

Чи шкідливо зовсім не їсти м'яса — пояснює біологиня

Вегетаріанство та веганство набувають дедалі більшої популярності. Мабуть, кожен із вас хоча б раз сперечався щодо неймовірної користі або беззаперечної шкоди м’яса. Чи справді повна відмова від м’яса шкідлива? Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

Буває по-різному. Так, можна все доросле життя не їсти м’яса і навіть жодних продуктів тваринного походження і бути здоровими. Вегетаріанці менше хворіють на серцево-судинні хвороби і зазвичай мають здорову вагу. Це тому, що вони споживають багато рослинних вітамінів та антиоксидантів, і практично не переїдають.

Але бувають випадки, коли відмовившись від м’яса, через рік можна опинитися в лікарні із анемією та зіпсованим волоссям. Від чого це залежить?

Нам потрібне не саме м’ясо. Нам потрібні всі 20 амінокислот, що в ньому є, а також залізо, цинк та вітаміни Д і В12, яких у м’ясі особливо багато. Тож, якщо ви не їсте м’яса, то слід збагачувати організм білком, мінералами та вітамінами із інших джерел, та регулярно здавати аналізи.

Де взяти білок? Прекрасними джерелами білка є сочевиця, горох, горіхи та всіляке насіння. Заліза багато в зелені та гречці, а цинку — в гарбузовому насінні. Інші тваринні продукти, такі як яйця, риба чи сир, містять багато білка, корисних жирів та практично всі вітаміни та мікроелементи. Тож, якщо ви не їсте лише м’яса, то знайти йому заміну досить просто. А веганам варто радитися із лікарем щодо прийому харчових додатків.

Споживання м'яса не гарантує здоров'я. Якщо ж людина їсть м’ясо, це не гарантує людині, що вона буде здоровою. Адже якщо їсти багато м’яса і не їсти овочів, риби і бобових продуктів, то тіло буде схильне до запалень чи закрепів. У вегетаріанців варто повчитися різноманітному низькокалорійному раціону.

Важливий баланс. Хоч як ви дивитесь на вживання м’яса, пам’ятайте про баланс у раціоні і будьте чуйними до свого тіла.

Весь ефір програми слухати тут

Фото - pixabay.com