МОН убезпечило реформу "Нова українська школа" від політичних атак — Коберник

МОН убезпечило реформу "Нова українська школа" від політичних атак  — Коберник

Міністерство освіти і науки вжило заходів, аби убезпечити реформу "Нова українська школа" від політичних атак. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" повідомила співзасновниця Громадської організації "Смарт освіта", радниця міністра освіти і науки Іванна Коберник, прокоментувавши, якими є результати реформи за рік після її старту.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Через рік після старту реформи ми можемо сказати, що нова українська школа точно стартувала і рухається. Про те, що вона відбулася, ми можемо сказати, коли ці діти закінчать 12-й клас або щонайменше 4-й клас, коли буде проведено моніторинг", — зазначила Іванна Коберник.

Коберник зауважила, що "Міністерство освіти і науки має опитування, проведене Урядовим контактним центром, яке показує, що батьки, чиїх дітей торкнулась ця реформа, набагато позитивніше ставляться до неї. Хоча загалом всі позитивно ставляться до реформи, її підтримка є досить високою у суспільстві".

Радниця міністра освіти і науки наголосила, що наразі діти хочуть вчитися, оскільки вони відчувають зв'язок  між тим, що вони вчать у школі та повсякденним життям.

"Ми зараз бачимо результат, що діти хочуть вчитися, а для вчителів це велике задоволення. Дитина відчуває зв'язок того, що вона вчить у школі, з навколишнім життям та своїм повсякденням. Соціальні навички, навички взаємодії, вміти коректно висловити свої емоції, вміти зрозуміти емоції іншої людини — цьому школа ніколи не вчила", — сказала вона.

Коберник додала, що жодна з політичних сил не атакує реформу "Нова українська школа", окрім "Опозиційного блоку" та "Опозиційної платформи".

"Жодна з політичних сил не атакує реформу "Нова українська школа", тому що вони дивляться соціологію і знають, що ця реформа підтримується суспільством. А підтримка суспільством — це головна запорука того, що реформа буде продовжуватись. Певним чином її атакують "Опозиційний блок" та "Опозиційна платформа", але ми розуміємо, чого це є показник — це є проєвропейська реформа, яка допомагає нам рухатися до цивілізованого світу", — прокоментувала вона.

Крім того, радниця міністра освіти і науки зазначила, що Міністерство освіти і науки створило запобіжники від скасування реформи нової української школи.

"Протягом трьох років, коли міністром була Лілія Гриневич, було вжито надзвичайну кількість запобіжників, аби ускладнити саботаж реформи. По-перше, був ухвалений закон про освіту. Такий базовий закон ухвалюється один раз на 20 років. Був зроблений новий державний стандарт початкової освіти, за яким навчаються першачки та другокласники з вересня. Під них були розроблені нові програми та надруковані нові підручники. Крім того, на громадському обговоренні вже перебуває проект державного стандарту базової освіти (5-9 клас). Я дуже сподіваюсь, що чинний уряд встигне його прийняти, і це буде ще однією запорукою того, що реформа буде продовжуватись", — зазначила Коберник.

Прослухати повну версію. 

Фото — mon.gov.ua