Виставку авангардиста Олександра Богомазова продовжили: чому варто сходити

Виставку авангардиста Олександра Богомазова продовжили: чому варто сходити

Якщо ви не встигли завітати на виставку "Олександр Богомазов: творча лабораторія", то ще маєте таку можливість. Про те, на скільки продовжили виставку, та як до неї готувалися, в ефірі Радіо Культура в програмі "Майстерня" розповіла кураторка виставки, мистецтвознавиця Олена Кашуба-Вольвач.

Ведучі:

Василь Шандро

Майже на місяць  до 28-го липня  продовжили виставку "Олександр Богомазов: творча лабораторія" у Національному художньому музеї України.

Про результати першого етапу виставки та свої особисті враження від досить незвичної ідеї експозиції розказала її кураторка Олена Кашуба-Вольвач.

"Ми поклали в основу експозиції наукове дослідження. В принципі, за великим рахунком, великі музейні проекти мають всі так вибудовуватися", — впевнена мистецтвознавиця.

"Хочу сказати, від початку музейний підхід з одного боку інколи лякає глядачів, тому що всі хочуть такого радикального яскравого жесту  або якогось незвичайного дизайну, або якоїсь незвичайної експозиції. Ми вирішили зробити експозицію за такими класичними, академічними світовими стандартами. Виставка  вона хронологічна в своїй основі, вона представляє всі етапи творчості",  додала Кашуба-Вольвач.

Олена Кашуба-Вольвач. Фото - Facebook

За словами кураторки, сама ідея виставки була спочатку інша.

"В 2013-му році планувалося зробити виставку, присвячену тільки останньому циклу художника Богомазова  це "Праця пилярів",  пояснила Олена Кашуба-Вольвач.

Ця виставка планувалася на 2014-й рік. Але події того року внесли свої корективи і відтермінували виставку.

"І коли ми повернулися до цієї ідеї вже в 2016-му році, то зрозуміли, що ми можемо показати більше. І зробити взагалі ширший показ творчості художника, і неможливо було не скористатися цією нагодою. Тому почалася знову велика наукова підготовка. Тому що роботи, перед тим, як їх повісити на стіни музею, потрібно науково опрацювати. Треба елементарно заміряти їхній розмір, щоб внести їх в каталог, треба перевірити техніки, треба перевірити їхнє датування. Вибудувати цю хронологію, щоб їх повісити і глядач бачив такий еволюційний розвиток. І щоби він ні в кого не викликав якихось запитань чи здивувань",  зауважила кураторка.

Олена Кашуба-Вольвач наголосила, що глядачів на виставці багато. І це її дуже тішить.

Весь ефір можна послухати тут

Фото - Facebook