Чи можна запивати їжу — пояснює біологиня

Чи можна запивати їжу — пояснює біологиня

Про те, чи шкідливо запивати їжу, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар’я Озерна

У дитинстві нам забороняли пити компот, поки не з’їмо всього обіду. "Зіпсуєш апетит!" — казали нам тато і мама.

Ми виросли, і нам кажуть взагалі не пити навіть після їжі. "Розбавиш шлунковий сік!.." — чуємо ми пораду. Логічно, еге ж?

Схоже, що ні. Шлунковий сік ані компот, ані чай не розбавлять. Нам не забороняють їсти суп? Навпаки!!! якщо ми щось вип’ємо, то це дозволить нашому організму заощадити воду, яка інакше би пішла на утворення шлункового соку. Він буде так само концентрований, але ми не будемо відчувати спраги.

Чому так? Насправді, шлуковий сік не надходить у шлунок, як готова суміш води, ферментів, кислоти та іонів. Все виділяється окремо, і потім вода надходить із крові. Тому узвар чи вода, випиті під час обіду, нічого поганого не зроблять.

То запивати не просто можна, але й треба. Вода потрібна для гарного травлення. Адже, поки їжа слабко змочена, її неможливо перетравити.

Коли ми не відчуваємо спраги, ми більш уважні й працездатні. А діти краще пораються із завданнями.

А ще чорний чай допомагає легше перенести надто жирні страви і не дає надлишку жиру всмоктатись. Зелений чай оберігає зуби від карієсу. А якщо ви прагнете їсти менше і схуднути, то запивайте їжу газованою водою. Вона надурить шлунок і змусить думати, що ви вже ситі.

Людям, у яких справді низька кислотність, можна запивати їжу кислими напоями, наприклад, соком, або їсти фрукти.

Весь ефір слухати тут

Фото pixabay.com