Журналіст про телеміст з Росією: влада може винести попередження, а потім позбавити NewsOne ліцензії

Журналіст про телеміст з Росією: влада може винести попередження, а потім позбавити NewsOne ліцензії

Реакцією влади на намір каналу NewsOne провести телемарафон з Росією може бути попередження каналові, а у разі, якщо ситуація не зміниться й канал не відмовиться від цієї ідеї — позбавлення ліцензії. Про це заявив Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" журналіст інтернет–видання "Ліга.нет" Сергій Бережний.

Ведучі:

Христина Стець, Богдан Буткевич

"Я поки що не бачу реакції зі сторони української влади і, думаю, вона буде ускладнена роздумами про те, що в нас лібералізм і свобода слова. Проте я не розумію, чому свободу слова в нашій країні має мати ракову пухлину?", — говорить Сергій Бережний.

За його словами, те, що робить Віктор Медведчук, якого пов'язують з NewsOne та 112 каналом, — це пряма спроба привести ворога, який воює з Україною, в наш медіапростір: "З моєї точки зору, ми програли  український інформаційний простір".

"У попереднього президента був шанс та повноваження позбавити ці канали ліцензії. Я не знаю, чи правда, що особисто Порошенко не дав прийняти рішення про скасування дозволів на роботу цих каналів, але по факту санкцій немає. Вдумайтесь, Медведчук перебуває під санкціями в США, а в нас — ні", — ділиться думками журналіст.

Проте, на його думку, якщо чинна влада не буде реагувати на те, що відбувається, зреагують ті сили громадянського суспільства, які до цього готові: "В першу чергу, йдеться про націоналістів, які не мислять стратегіями, але коли бачать шанс втрутитись через силові акції, вони це роблять. Це спрацьовує завжди, коли недопрацьовує влада і є сигналом організму, що він хворий. Погано, коли чиновники його не відчувають".

Також Сергій Бережний також вважає, що Медведчук очікує гострої реакції суспільства: "Варто розуміти, що адміністрація Зеленського завжди буде втрачати бали, тоді як Медведчуку це вигідно. Думаю, він чекає на гостру реакцію громадянського суспільства, щоб ще більше поглибити розкол. Адже йому не потрібна велика перемога в парламенті, він хоче нестабільності і в нього це вийде, якщо влада буде так спокійно ставитись до того, що відбувається".

На думку журналіста, рейтинг президента та партії "Слуга народу" буде й надалі знижуватися, тому зараз гостро стоїть питання, як зреагує на проведення телемарафону Володимир Зеленський: "Питання, як попередити телеміст, як зреагує громадянське суспільство. У влади є чудова можливість винести каналові попередження, якщо канал не відмовляється від проведення телемарафону — вводити подальші санкції, скликати  засідання РНБО і позбавляти ліцензії. Влада має почати активно працювати з цим кейсом, хай робить помилки, але робить хоча б щось. Для проросійських сил всі варіанти прийнятні: у разі проведення телемарафону в Україну поллється російська пропаганда, у разі скасування —  можна буде кричати про придушення свободи слова. Але для України програш цієї битви однозначно означатиме втрату незалежності".

Нагадаємо, ведучий програми "Вести недели" на російському пропагандистському каналі "Росія 24" Дмитро Кісельов анонсував проведення телемосту "Треба поговорити", який заплановано на 12 липня і відбудеться спільно з українським телеканалом NewsOne. Зазначається, що це буде "відверта розмова між простими людьми", як, до прикладу, колись під час телемосту між СРСР і США. Ведучим зі сторони РФ буде Андрій Малахов, з українського боку — генеральний продюсер NewsOne Василь Голованов. 

Слухати повну версію.