Активістка про обмеження використання пластику: екоторба має бути мастхевом для кожного українця

Активістка про обмеження використання пластику: екоторба має бути мастхевом для кожного українця

В Україні 40 % всіх сміттєзвалищ займає пластик, щоб зменшити його використання достатньо почати з купівлі екологічної сумки для покупок, розповіла Українському радіо в програмі "Особистий вибір" екоактивістка, засновниця громадської організації "Країна зелених змін" Поліна Полюхович.

Ведучі:

Вікторія Єрмолаєва, Дмитро Білобров

Цього тижня в Україні відбулася акція "День без поліетилену" й Міністерство екології та природних ресурсів закликало українців відмовитися в цей день від виробів з пластику. Зазначається, що мета акції – привернути увагу до проблеми надмірного споживання пластику і, як наслідок, забруднення довкілля. До акції приєдналось місто Львів, де частина торгових мереж та ресторанів відмовилась від використання в цей день пластику, а в одному з ресторанів Ужгорода почали використовувати посуд з пресованої пшениці.

"Екопосуд, якби він був смачний, його можна було б їсти. Але поки що, ймовірніше за все, його можна компостувати і він точно не завдасть шкоди довкіллю", – розповідає Поліна Полюхович.

За її словами, екологічні тренди в Україні впроваджують громадські активісти та соціально відповідальний бізнес: "Чудово, якби за впровадження також взялась держава та великі виробники".

"Попит на пластик збільшується, його посилено використовують, наприклад, в упаковці. Тоді як звичайні українці можуть впливати на покращення екологічної ситуації. Наприклад, не брати в магазинах пакети, а купити екосумку, яка часто продається у великих супермаркетах та має бути  мастхевом кожної людини", – радить Поліна Полюхович.

Також активістка зазначає, що не варто фасувати продукти у магазині в поліетиленові пакетики, адже вони мають альтернативу: "В інтернеті можна купити багаторазові торбинки для зважування. Вони бувають як для сипучих продуктів, наприклад, цукру, так і для фруктів і овочів. Одразу на неї можна наклеїти наклейку, вдома сполоснути їх і використовувати багато разів".

Окремо любителям кави дівчина пропонує відмовитись від паперових стаканчиків, які дають у кав’ярнях: "Вони не зовсім паперові, адже там є прошарок поліетилену. Тому варто мати свою термочашку для кави".

Слухати повну версію.

ФОТО: pixabay