"WalQlike — це інтерактивні квести у твоєму телефоні" — автори українського стартапу

"WalQlike — це інтерактивні квести у твоєму телефоні" — автори українського стартапу

Аудіогіди в телефоні — вже не новина. Але українські розробники знайшли, чим здивувати, і запакували у телефон не просто екскурсії українськими містами, а екскурсії з квестами. WalQlike — "прогулянки, які ти любиш" — це додаток, що спонукає вас взути зручне взуття та активно прогулятися Києвом чи Львовом у класній компанії. Детальніше про додаток в ефірі програми "IDEAлісти" на Радіо Промінь розповіли один із засновників компанії WalQlike Станіслав Околот і авторка квестів, екскурсовод Софія Грабовецька.

Ведуча:

Віра Сивачук

— Я продивлялася ваші маршрути у додатку. Чомусь Хрещатика, 26 (адреса Українського радіо — ред.)  я там не побачила.

Станіслав Околот: — Ми будемо додавати знакові місця Києва до маршрутів. Наразі у додатку є чотири маршрути, два з яких розробила Софія.

Ці квести — інтерактивні, і для того, щоб скористатися додатком, потрібно реально прийти на місце старту і розпочати екскурсію.

— Софіє, як ти добираєш локації для квестів? Адже у Києві дуже багато цікавих місць, і це не тільки ті, про які знають усі туристи, але і якісь внутрішні дворики зі своїми цікавинками.

Софія Грабовецька: — Все залежить від теми. Ми обрали дві теми: одна була про янголів, інша — про котів. Тому від цього і відштовхувалися.

— Ще до появи цих маршрутів у додатку були також квести "Київські фонтани" та "Сімейний квест Києвом".

Станіслав Околот: — Так, це були два перших квести.

Щодо тем — ми намагаємося зробити квести такими, щоб лінія переходу між пам’ятками якось об’єднувалась, щоби були цікаві факти, які б перегукувалися від одного об’єкта до іншого. По суті, ми розповідаємо про пам’ятки, але квести намагаємося робити тематичними.

На фото Софія Грабовецька. Фото з Фейсбуку

— Чи показуєте ви якісь відомі, глобальні місця, типу Володимирової гори чи Софіївського собору? Чи навпаки, шукаєте такі точки, про які, можливо, не усі кияни знають?

Софія Грабовецька: — Моя специфіка якраз у тому, щоб знайти щось неочевидне. Бо, мені здається, про очевидне вже стільки всього написано, вже стільки є мобільних додатків і аудіогідів, що просто немає сенсу це все дублювати. Тому що інформація одна й та сама, і навряд я придумаю щось нове, якщо тільки я не піду в архів і не закопаюся років на п’ять.

Простіше відбирати щось неочевидне. Але у даному разі ми міксували, обирали щось основне, знакове, відоме і, разом з тим, щось цікаве, дрібне, непомітне оку, що не звикло роздивлятися різноманітні деталі.

— Наскільки складні ваші квести? Чи зможе їх пройти будь-який слухач?

Станіслав Околот: — Насправді квести нескладні. Елемент квесту — це такий невеличкий ігровий момент, який ми додаємо до кожної екскурсії. Людина вільно гуляє по місту, розглядає будівлі і пам’ятки навколо неї. Коли вона отримує інформацію, вона має відповісти на запитання. Правильна відповідь дозволить перейти на наступний етап. Це такий невеличкий ігровий елемент, який робить цю прогулянку трохи азартнішою.

— Який приз передбачено для тих, хто впорається з квестом?

Станіслав Околот: — Поки що призів немає.

Ми ведемо загальну статистику стосовно інших користувачів, які пройшли цей же маршрут. Можна переглянути ваше місце у загальному заліку, дізнатися, скільки ви пройшли кілометрів, на які запитання відповіли правильно чи неправильно. У майбутньому, можливо, ми додаватимемо якісь бонуси, будемо співпрацювати з якимись партнерськими закладами.

На фото Станіслав Околот. Фото з Фейсбуку

— Я так розумію, що ви тестували свої квести. Які враження?

Станіслав Околот: – Мені подобається в роботі Софії те, що вона додала деталі. Потрібно роздивитися щось на фасаді, наприклад, і це не завжди очевидно.

Спершу мені здавалося, що це буде важко, тому що все-таки ви йдете не з гідом, ви працюєте з додатком, який не може дати підказки. Але, протестувавши цей додаток, ми дійшли висновку, що ця особливість хороша, і я радий, що Софія зробила це саме у такий спосіб.

— Який з чотирьох маршрутів найпопулярніший?

Станіслав Околот: — У Києві більш популярними маршрутами стали "Фонтани" та "Сімейний", тому що вони з’явилися першими. "Котів" і "Янголів" ми презентували буквально минулими вихідними.

— Що потрібно користувачеві, щоби пройти ваш квест?

Станіслав Околот: — Передусім потрібно скачати мобільний додаток WalQlike. Він доступний у App Store та Google Play. Після цього користувач обирає доступне місто — Львів або Київ — і з переліку квестів обирає той, який хоче пройти.

Коли людина обирає квест, ми демонструємо стартову точку маршруту та даємо можливість подивитись — віддалено — перше запитання. Тобто користувач може зрозуміти, як відбувається інтерактив.

А от щоб пройти квест, потрібно прийти до другої точки маршруту. Тільки тоді подальша інформація буде доступна для перегляду. Тому потрібно знайти час, взяти з собою гарну компанію, прийти на маршрут та спробувати.

Слухай розмову повністю в ефірі Радіо Промінь!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук