Як будівництво вітроелектростанцій впливає на довкілля — пояснює екологиня

Як будівництво вітроелектростанцій впливає на довкілля — пояснює екологиня

Існує думка, що серед усіх відновлюваних джерел енергії вітроенергетика є найбільш безпечною з екологічної точки зору. Чи насправді це так? Про те, як будівництво вітроелектростанцій впливає на довкілля, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі Еко-life з екологинею міжнародної благодійної організації "Екологія. Право. Людина" Катериною Полянською.

Ведуча:

Майя Манько

Вітроенергетика є одним з найдешевших способів вироблення екологічно чистої енергії. За останні 10 років вітропарки з'явилися в кожному куточку планети. В Україні загальний потенціал вітрової енергетики оцінюється Міжнародним агентством з відновлюваної енергетики у вражаючі 320 гігаватів.

Зараз загальна потужність діючих вітроелектростанцій в Україні складає понад 500 мегаватів. За прогнозами фахівців, у найближчі роки розвиток вітрової енергетики в нашій країні може значно прискоритися. В планах компаній — будівництво до 2020-го року десятків нових вітропарків, загальною потужністю понад 2 гігавати.

"Будь-яку гарну ідею можна реалізувати в житті двома шляхами: або гарним, або не дуже. Так сталося і з вітровою енергетикою. Вона носить на собі знак, що вона є зелена. Однак, у нас в Україні вона не завжди розвивається відповідно до екологічних вимог. І не завжди відповідає стандартам", — пояснила Катерина Полянська.

Експерти дуже детально вивчали деталі проекту створення ВЕС на полонині Боржава. Це був величезний звіт на 1700 сторінок, який проходив оцінку впливу на довкілля.

"На жаль, цей проект готовий заради вигоди поступитися законом України про Червону книгу, поступитися міжнародними зобов'язаннями. Тому що полонина Боржава є міжнародною природоохоронною територією", — наголосила екологиня.

За словами Катерини Полянської, цей гірський хребет не є придатним для того, щоб на ньому звели за проектом 35 вітрових установок.

Нині благодійна організація "Екологія. Право. Людина" подала позови до суду, щоб оскаржити рішення про будівництво цієї ВЕС на території полонини Боржава.

Весь ефір слухати тут

Фото pixabay.com