Мовознавець Юрій Шевчук: нам кажуть, що мова не має значення, але це не так, і це дуже добре розуміють в Москві

Мовознавець Юрій Шевчук: нам кажуть, що мова не має значення, але це не так, і це дуже добре розуміють в Москві

Про міфи щодо російськомовного Донбасу та про інші міфи навколо мови, а також про те, як подолати провінціалізм у ставленні до власної мови, літератури й кінематографа говорили в ефірі Радіо Культура в програмі Літературні мандри світом з мовознавцем, викладачем української мови та засновником українського кіноклубу в Колумбійському університеті Юрієм Шевчуком.

Ведучі:

Леся Воронина

Після того як керівник Офісу президента України Андрій Богдан фактично запропонував повернути регіональні мови в Україні, серед політиків, митців, мовознавців та простих українців виникли суперечки. Питання української мови завжди було гострим для українців.

Своє бачення того, що нині відбувається з мовою та самими українцями в цьому питання озвучив й Юрій Шевчук.

"Я давно намагаюся проблематизувати те, як українці дивляться на свій сучасний стан. Це було ще років 7 тому, коли я говорив про цивілізаційну війну. Це не моя концепція і не мій винахід. Про неї писав дуже цікаво Шевельов... Я дуже багато разів звертав увагу, що він пише: народи, які програють військову сутичку чи війну - не обов'язково зникають з мапи світу. Але ті народи, які програють війну культурну, цивілізаційну, внаслідок якої вони втрачають свою мову, свою релігію, свою культуру і інші атрибути своєї ідентичності — вони завжди зникають з мапи світу і Європи", — пояснив він.

Шевчук наголошує, що нам навмисне акцентують увагу на мовному питанні, точніше на тому, що немає великого значення саме українська мова як основна в Україні.

"Саме тому нам постійно говорять, що мова не має значення, саме тому, що вона має значення. І тому що величезне значення мови дуже добре розуміють в Москві. І зовсім не розуміють ані наші еліти, ані наше суспільство", — зауважив мовознавець.

Більше того, Юрій Шевчук упевнений, що українці не мають голосу:

"Наш народ позбавлений голосу у власній країні. Оце позбавлення голосу — на ньому будується вся політика і російська, і російської п'ятої колони, і бачення багатьма свідомими українцями самої України".

Мовознавець також розвінчав кілька міфів про українську мову.

Зокрема те, що Південна і Східна Україна є традиційно російськомовними.

"Це повна брехня. Навіть якщо подивитися на переписи і радянського часу і пострадянського часу, то, за винятком Криму, величезна кількість там є українці. І теж українська мова є. Принаймані половина людей називала українську мову рідною. Але штука в тому, що цих людей там не пускали нікуди — ні в газети, ні на телебачення. Їм не давали голосу. А давали голос агресивним російськомовним, які, знову ж таки, присвоїли собі право говорити за весь Донбас", — розповів Шевчук.

"Ми не поділені. Ми одна з найбільш моноетнічних держав у Європі. Нас переконали, що ми поділені і забрали в українців і на Сході, і на Півдні, і в Києві голоси. Якби їм дали голос у публічному просторі, все б виглядало зовсім інакше", — упевнений він.

Другим міфом мовознавець вважає те, що буцімто Україна — це штучне утворення.

"Що це видумка, що це змова, якась конспірація Австро-Угорщини, Польщі і так далі. Вся ця біліберда вона до сих пір живе в головах оцих пересічних людей", — резюмував Шевчук.

Весь ефір програми можна послухати тут

Юрій Шевчук. Фото Facebook