Три роки без Василя Сліпака: в Україні й світі триває марафон в пам'ять героя

Три роки без Василя Сліпака: в Україні й світі триває марафон в пам'ять героя

З 29 червня по 2 липня триває ІІІ Відкритий міжнародний музичний марафон пам’яті Героя України, співака Василя Сліпака. Про те, які міста і країни приєдналися до марафону говорили в ефірі Радіо Культура в програмі Ліра з музикознавицею, доктором філософії, заслуженою діячкою мистецтв України, проректором Національної музичної академії України імені П. Чайковського, лауреаткою премії імені Лисенка Лесею Олійник.

Ведучі:

Ірина Пашинська

Три роки тому 29-го червня на Донбасі біля селища Луганське близько 6-ї години ранку Василь Сліпак загинув від кулі снайпера.

Упродовж чотирьох днів в Україні, Франції, США звучатиме присвята "Тиха музика для роздумів" – саме так згадують видатного співака.

"Дуже символічно розпочався цей день пам'яті, 29 червня. Розпочався він у Львові, в храмі святих апостолів Петра і Павла, де відслужили поминальну літургію. І вона продовжилась на Личаківському цвинтарі, де освятили пам'ятник Василю Сліпаку", - розповіла Леся Олійник.

Зі Львова того ж дня марафон провели у Франції у місті Ле-Ренсі, де звучали арії з улюблених опер Василя Сліпака.

Наступного дня музичну присвяту пам’яті Василя Сліпака продовжили міста України: Біла Церква, Тернопіль, Хмельницький, Львів, Харків, Івано-Франківськ і Маріуполь. А також Париж.

"Рівно о 19-ї годині в різних кінцях світу відбувалися концерти. Це теж, мені здається, символічно", - додала Олійник.

Завершиться ІІІ Міжнародний музичний марафон пам’яті Василя Сліпака концертом "Валентин Сильвестров: Простір Пам’яті" у Києві 2 липня о 19.00.

Весь ефір слухати тут

Василь Сліпак. Фото Facebook