Чому ЄС не обрав нового президента Єврокомісії — аналізує ескперт

Чому ЄС не обрав нового президента Єврокомісії — аналізує ескперт

Член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма", керівник Програми дослідження країн Центральної Європи Надія Коваль в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" проаналізувала, чому Європейський Союз не обрав  нового президента Єврокомісії.

Ведучий:
Роман Коляда

"Причинами цього є складна процедура вибору керівництва Європейського Союзу і у результатах виборів до Європейського парламенту, які були наприкінці травня. Тоді порушилась двоголова структура домінування в ЄС, коли найбільші сили мали Європейська народна партія та європейські соціалісти. До них долучився ліберальний блок, який представляє Еммануель Макрон", — зазначила Надія Коваль.

Експертка наголосила, що "тепер для того, аби мати більшість в Європейському парламенті, потрібно мати на це згоду трьох партій. І досягнути згоди стає значно важче".

"Якщо у 2014 році президентом Єврокомісії фактично автоматично ставав кандидат від Європейської народної партії, то тепер це має затверджувати тричленна коаліція. Для затвердження потрібно 28 голосів від кожної країни-члена ЄС. Ця ситуація показала, що є великі розбіжності", — сказала Коваль.
 
Зазначимо, 30 червня лідери Європейського Союзу збиралися, аби обговорити кандидатури керівників основних інституцій блоку, однак лідерам ЄС не вдалося погодити кандидатуру наступного президента Європейської комісії. У саміті оголошено перерву.

Прослухати повну версію.


Фото — Reuters