Чим небезпечні нові ГЕС на Дністрі і як вдалося зупинити їхнє будівництво — пояснює еколог

Чим небезпечні нові ГЕС на Дністрі і як вдалося зупинити їхнє будівництво — пояснює еколог

Навіть малі ГЕС, хоч і менш потужні, негативно впливають на прибережну та водну екосистеми і руйнують їх. Про те, як вдалося зупинити будівництво нових ГЕС на Дністрі, в ефірі Радіо Культура в програмі Еко-life розповів керівник Канівського районного підрозділу НЕЦ України Дмитро Іванов.

Ведучі:

Майя Манько

Екологи виступають проти добудови нових ГЕС і створення нових. Тож рішення про припинення будь-яких робіт з будівництва каскаду гідроелектростанцій на річці Дністер, яке нещодавно оприлюднили ЗМІ, стало доброю новиною для усіх небайдужих громадян, це допоможе зберегти унікальну систему Дністра, упевнений Дмитро Іванов.

"За висновками науковців Академії наук України відсоток водності, тобто наповненості наших річок, за останні 20-30 років падає кожне десятиліття. Це пов'язано із загальними проблемами води. В нас просто втрачаються водні ресурси країни. Це очевидно", — наголосив еколог.

Іванов упевнений, що заборона будівництва ГЕС на Дністрі стала реальна завдяки небайджим громадянам.

"Вважаю, що це перш за все позиція громадських організацій і місцевої влади… Люди надзвичайно активно зреагували на цю ситуацію, зреагувала і місцева влада, і обласні ради, які написали листи на адресу уряду з вимогою заборонити це будівництво. Тиск був неймовірний з боку місцевих рад, місцевих активістів, селян. Вони влаштовували пікети", — зауважив він.

Весь ефір можна послухати тут

Фото Facebook