Зірка європейської опери Олена Бєлкіна про емоції від співу й публіки: це неможливо купити за жодні гроші

Зірка європейської опери Олена Бєлкіна про емоції від співу й публіки: це неможливо купити за жодні гроші

Про свій перший ювілей на оперній сцені та про участь у всесвітньо відомому конкурсі в Кардіффі, в ефірі Радіо Культура в програмі Музична сієста розповіла зірка європейської опери Олена Бєлкіна.

Ведучі:

Світлана Галась

— Рік тому ви казали, що почуваєтеся Попелюшкою. За цей рік було багато звершень, ролей. Ви вже не почуваєтесь початківцем, а, скажімо так, молодою королевою?

— Так, я так і почуваюсь. І цього року я буду святкувати моє 10-річчя на сцені. Мій професійний оперний дебют був 10 років тому — в 2009-му році у Лейпцигу. І я за ці роки багато чого зробила і от я буду святкувати з великим концертом у Відні.

— А в Україні не планується?

— Якщо мене запросять. Ви знаєте, я завжди готова.

— Власне, ваша кар'єра почалася з того, що у 2008-му році ви перемогли на конкурсі імені Бориса Гмирі й тоді так стрімко полетіли, випорхнули з України. А тепер ви співачка, яка стоїть на такому певному рівні. І все ж таки вирішили взяти участь у конкурсі у Кардіффі (BBC Cardiff Singer of World — ред.)  напевно, найвідомішому конкурсі. Як з’явилася така ідея і які ваші враження? До речі, ми всі знаємо, що переміг там українець Андрій Кимач.

— Враження дуже позитивні. І Україна була представлена на найкращому рівні. І взагалі, двох фіналістів з України не могло бути. Мій агент і директори деяких театрів хотіли відрадити мене брати участь. Але я хочу сказати: це була моя така давня мрія приїхати до Кардіффа і заспівати там. Я не їхала за перемогою, тому що я не можу конкурувати зі співаками, які тільки-тільки почали співати в театрі. І я взагалі не хвилювалася. Просто у мене не було часу. У мене був завжди зайнятий червень. І я вже хотіла, може, чотири рази поїхати. І тут у мене звільнився час і з першого разу мене запросили до цієї двадцятки. Двадцять співаків з усього світу запрошують взяти участь. Але я взагалі не хвилювалася. Просто хотіла отримати задоволення від співу з оркестром.

— Ваша кар'єра досить рання. Зазвичай ближче до 30 років оперні співаки розпочинають свій шлях на сцені опери.

— Я почала вправлятися в оперному співі коли мені було 14. В 15 я вступила до училища імені Глієра, а потім до консерваторії. Навчалася у Євгенії Мірошниченко. Якось так у мене склалося швидко.

— Що робить вас щасливою в професії співачки?

— Емоції, які я отримую на сцені і які потім люди отримують після мого виступу. Коли підходять і кажуть: у нас були сльози або ми відчували такий драйв. Це таке, знаєте,  це неможливо купити за жодні гроші. 

Весь ефір можна послухати тут

Олена Бєлкіна