В чому особливість інфаркту в жінок — пояснює біологиня

В чому особливість інфаркту в жінок — пояснює біологиня

Чи етично говорити про особливості інфаркту в жінок? Так! Чоловіки і жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може виглядати в жінок не так, як в чоловіків. Через це жінки не звертаються по медичну допомогу, і ризикують мати важкий перебіг чи померти. Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведуча:

Дар’я Озерна

Вміння розпізнати в себе чи в людини поруч проблему із серцем і викликати невідкладну допомогу — життєво важливе. В цьому випуску наводжу рекомендації Американської асоціації серця про те, як розпізнати інфаркт, що робити і як знизити ризик.

Інфаркт стається, коли постачання крові до серця в певній ділянці зменшується чи припиняється. Причина цього — передусім, звуження коронарних судин через атеросклероз чи тромб. Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо відновити кровообіг в серці.

Серцевий напад проявляється болем або виникненням дискомфорту в центрі грудної клітки. Це триває кілька хвилин, або відступає і знову повертається. "На мені наче сидить слон" — кажуть ті, хто це пережив.

Але в жінок це може проявлятися інакше. Можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт. Часто болить між лопатками. Дихання може стати частим і неглибоким, але при цьому нічого не болітиме. Може кинути в холодний піт, або виникне запаморочення і нудота. Жінки дуже бояться не стільки інфарктів, як госпіталізації, кажуть американські кардіологи. Тому вони уникають викликати швидку і тим самим підривають своє здоров’я.

Якщо ви відчуваєте такі симптоми, негайно викликайте швидку. Можна прийняти ацетилсаліцилову кислоту — вона зупиняє згортання крові і утворення тромбів. Якщо в людини поруч із вами спинилося дихання, зробіть непрямий масаж серця, поки дихання не відновиться.

Тепер поговорімо про профілактику серцевих нападів.

Проконсультуйтеся із лікарем первинної чи вторинної ланки. Лікар може оцінити ризики розвитку серцево-судинних хвороб на основі способу життя, аналізів та історії хвороб у вас та ваших родичів.

Киньте курити. Коли ви це зробите, ризик ішемічної хвороби серця зменшиться одразу вдвічі.

Почніть тренуватися. Щоденні 30 хвилин пішки суттєво зменшують ризики інфаркту та інсульту.

Змініть раціон всієї родини. Основу раціону мають складати овочі, крупи і висівковий хліб, м’ясо птиці та риба.

Ефір програми слухайте тут

Фото pixabay.com