Заради кортежу президента Європейську площу не перекриватимуть — УДО

Заради кортежу президента Європейську площу не перекриватимуть — УДО

Про те, чи не створить незручності перенесення Офісу президента до Українського дому, які зміни відбулись в службі безпеки президента з обранням Володимира Зеленського, та чому йому небезпечно їздити на роботу велосипедом, в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" розповів перший заступник начальника управління державної охорони В’ячеслав Штучний.

Ведуча:

Світлана Мялик

Ви людина, яка навчала професії "охоронець", адже були директором Інституту держохорони Київського національного університету імені Шевченка. Де складніше працювати: навчати теорії чи на практиці?

Теорія і практика, зокрема, в Інституті управління державної охорони, який я очолював до 2015 року, завжди поєднані. Студенти вже після двох місяців теорії брали участь в охоронних заходах.

Як вам запропонували стати одним з керівників управління державної охорони? Пропозиція надійшла особисто від президента Зеленського чи від членів його команди?

У нас були співбесіди в Адміністрації президента, де кандидати на посаду надавали перспективи свого бачення, розвитку, реформування і вибір був зроблений президентом України. Ніхто інший не приймав рішень у цьому напрямку.

Що змінилося зараз в роботі вашого відомства і як відбувається передача посади новому керівнику Олексію Оцерклевичу від попереднього, Валерія Гелетея?

Все відбувається, згідно з вимогами чинного законодавства: на даний час призначена інвентаризація, перевіряється все майно та озброєння, проходить комплексна перевірка всіх без винятку підрозділів. Перш за все, зараз стоять завдання щодо комплектування служби безпеки президента України, яка скоротилась на 22 %. Відмовитись від значної охорони було побажанням самого Зеленського.

Ми пам’ятаємо, що в серіалі "Слуга народу" Василь Голобородько, якого зіграв Володимир Зеленський, їздив на роботу на велосипеді. Вже будучи кандидатом в президенти, Зеленський відмовився від думки повторювати це. Були серйозні підстави?

Треба усвідомлювати, в якому стані зараз перебуває Україна, враховуючи анексію Криму, Донецьк та Луганськ. В країні, де відбувається збройний конфлікт, президент повинен знаходитись в безпеці.

Чи за цей місяць роботи Володимира Зеленського були замахи на його життя, які вдалось попередити?

– На сьогоднішній день з моменту обрання замахів на життя Володимира Зеленського не було, але, я думаю, всі громадяни відчули, що останні два тижні в нас постійно повідомляється про замінування як органів державної влади, так і закладів вищої освіти. І це велике навантаження як на державну охорону, так і на поліцію та службу безпеки.

Після обрання Зеленський не відмовився від кортежів, але ми бачимо, як він стоїть в заторах зі всіма. Як це відповідає забезпеченню безпеки?

На сьогоднішній день кортеж мінімальний, який відповідає заходам безпеки. Й дійсно президент пересувається містом без працівників поліції, які надають перевагу в русі, стоячи у заторах. Ми враховуємо цей час, коли плануємо зустрічі президента.

Нещодавно глава держави підписав указ про реорганізацію Адміністрації президента в Офіс, який буде не на Банковій, а на Європейській площі в нинішньому Українському домі. Як з точки зору гарантування безпеки першої особи ви розцінюєте таку ініціативу?

– В будь-якому разі, хоч яка була будівля, управління державної охорони буде вживати всіх заходів для забезпечення безпеки не тільки президента, а й осіб, які перебувають навколо. Від управління було сформовано комісію, яка виїжджала неодноразово і брала участь в нарадах, обстеженні Українського дому. Я хочу вас запевнити, що всі заходи безпеки на належному рівні будуть вжиті.

Але мета перенесення Офісу була в іншому: аби Офіс був за містом і не було заторів в Києві через кортежі. А тепер пан Зеленський каже, що йому просто некомфортно в монументальних стінах на Банковій. Якщо ж Офіс президента буде в Українському домі, то Європейську площу доведеться перекривати.

В мене такої інформації нема, що планується перекривати Європейську площу, бо це буде транспортний колапс. А наш кортеж не буде заважати руху, оскільки й зараз ми його не перекриваємо.

Слухати повну версію.