У Києві триває фотовиставка, присвячена жертвам тортур на Сході України

У Києві триває фотовиставка, присвячена жертвам тортур на Сході України

В Києві 26 червня відкрилася фотовиставка "Тортури. Людина. Життя", присвячена жертвам тортур на Сході України. Цією виставкою організатори намагалися звернути увагу на проблему тортур, проте не через безпосередню демонстрацію жорстокості, а мовою мистецтва та емоцій, розповіла Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" координаторка "Клініки з прав людини" Анастасія Ляднєва.

Ведучий:

Роман Коляда

"Вчора був Всесвітній день жертв катувань і ми змогли відмітити його виставкою "Тортури. Людина. Життя", яка об’єднала довкола себе креативних фотографів та громадських активістів", — розповідає Анастасія Ляднєва.

За її словами, кожен живе своїм життям й не думає, що на Сході України існують люди, які піддаються тортурам: "Ця виставка була покликана звернути увагу на цю проблему, але в дуже толерантний спосіб, мовою мистецтва. Завданням наших фотографів було показати символічну сторону тортур, емоції, які людина відчуває в полоні".

Як пояснює координаторка, на виставці представлена не репортажна зйомка, яка показує жорстокість: "Наші фото — це мистецька алегорія, яка показує світ переживань, світ бездіяльності, обмежень і намагання людини після цього всього повернутися до норм життя: обійняти собаку, дружину, дітей".

"Ми обрали незвичайне і дуже символічне місце для виставки — Михайлівський золотоверхий монастир, тому що в 2014 році він був прихистком для людей з Майдану, а по-друге — саме там відкрився ще один центр Клініки з прав людини", — розповідає Анастасія Ляднєва.

Окремо вона звертає увагу, що в Україні немає закону щодо жертв катувань, немає системи компенсаційних виплат: "Вчора відбулось не лише відкриття виставки, але й обговорення нашого звернення до партій, що балотуються".

Слухати повну версію.