Історик Ігор Гирич про нову 1000-гривневу купюру: для мене Вернадський — малорос

Історик Ігор Гирич про нову 1000-гривневу купюру: для мене Вернадський — малорос

Про неоднозначну постать Володимира Вернадського та те, хто дійсно заслуговує бути на купюрі в 1000 гривень говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "Академія" з доктором історичних наук Ігорем Гиричем.

Ведучі:

Василь Шандро

1996-го року Ігор Гирич написав статтю "Між російським і українським берегами. Володимир Вернадський і національне питання (у світлі щоденника 1917-1921 років)". Історику відома постать Вернадського, саме тому він не дуже схвалює появу портрета вченого на новій банкноті номіналом у 1000 гривень

"Ми намагаємося себе прив'язати до великих і хочемо пишатися тим великим, казати, що ми українці — такі хороші. От Вернадський, який був великим вченим, давайте ми його собі присвоїмо. Правильна позиція. Але те, яких він був політичних поглядів, яких був настроїв — це нас вже не цікавить. Той факт, що він є великий науковець — це вже є добре, це вже є позитивно", — наголосив Гирич.

Історик пояснив, чому так категорично ставиться до постаті Вернадського:

"Для мене Вернадський — це малорос. Причому, стопроцентний, денікінець. Постать, яка визнала диктатуру Сталіна. Не те що він був прихильний до тирана, але визнавав, що в цьому є свої плюси. Був російським державником, людина, яка не визнавала можливості для розвитку української самостійної культури. І навіть відмовився від українського громадянства".

Що ж до того, хто мав би бути на 1000-гривневій купюрі, то Ігор Гирич має свою думку.

"Насправді, для мене було б логічним, щоб там була постать Пантелеймона Куліша", — зазначив він.

Весь ефір можна послухати тут

Фото - Facebook