Просто залучати інвестиції в Україну недієво, більшість інвесторів зацікавлені в низьких зарплатах — Кушнірук

Просто залучати інвестиції в Україну недієво, більшість інвесторів зацікавлені в низьких зарплатах — Кушнірук

Розмови високопосадовців про те, що нам треба залучати інвестиції в Україну не принесуть поліпшення громадянам, адже більшість інвесторів зацікавлені в низьких зарплатах для українців, розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

21 червня на сайті президента України було опубліковано указ, яким Володимир Зеленський змінив склад Національної інвестиційної ради. Тепер вона складатиметься з 29 осіб, а головуватиме на ній сам президент Володимир Зеленський.

"Національна інвестиційна рада — це консультаційно-дорадчий орган при президентові України. Він має розробляти пропозиціїї і давати консультації президентові щодо створення умов, що сприятимуть залученню інсвестицій в українську економіку. Як на мене, це важливий орган, але я б його значення не перебільшував", — розповідає Борис Кушнірук.

На його думку, для влади мало би бути важливіше зрозуміти, яку модель економіки вона хоче побудувати: "Не завжди іноземні інвестори зацікавлені в тому, щоб ми розвивались як країна з великими підприємствами з доданою вартістю. Вони можуть бути зацікавлені в тому, щоб тут був низький рівень заробітних плат та режим оподаткування, який буде їх влаштовувати".

"На жаль, до сьогоднішьного дня я не бачу усвідомленої стратегії розвитку України, хоча рада почала свою роботу ще у 2018 році. Для мене питання інвестицій — внутрішнє і не першочергове. Спочатку, повторюсь, треба зрозуміти, що конкретно ми хочемо робити", — продовжує Борис Кушнірук.

Він наголошує, що не існує якоїсь економічної моделі, яка одразу виведе нас у світле майбутнє: "Від того, що ми просто побудуємо державу в смартфоні, поліпшення не настане. А з розмов влади я так і не почув, що ми хочемо отримати конкретно, крім того, що формально залучити кошти", — підсумував Борис Кушнірук.

Слухати повну версію.

ФОТО: Facebook Бориса Кушнірука