Чому в нас випадає волосся — пояснює біологиня

Чому в нас випадає волосся — пояснює біологиня

У вас бувало таке: здається, що волосся сильно випадає, або не можете відростити знову зрізані колись коси? Чому у нас випадає волосся? Про це йшлося в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведуча:

Дар'я Озерна

Причини різні, і чарівні шампуні та бальзами можуть і не допомогти. Річ у тім, що у кожної волосинки є час жити і рости, а є час помирати. Період росту волосини називається анагенова фаза. Потім ріст спинятьється на кілька днів, і волосина випадає. Це — телогенова фаза. Потім волосяна цибулина кілька місяців відпочиває, і починає рости знову. Саме тому волосся рано чи пізно випадає, але, на щастя, це стається в різний час. В кожної людини анагенова фаза життя волосся триває різний час — в когось три роки, в когось — усі п’ять. У азіатів анагенова фаза може тривати до семи років.

Ще одна річ — це швидкість росту волосся. В когось воно росте швидко, а в когось повільно. Тому якщо ваше волосся швидко росте і довго живе, у вас є шанс відростити коси до пояса чи нижче. І навпаки — якщо воно росте повільно, а живе мало, то краще зосередитися на пошуку оптимальної стрижки, а не витрачати гроші на косметику. Слід знати своє тіло.

Щодня в нас випадає до вісімдесяти волосин, це не страшно. Але буває таке, що волосся починає відчутно сильно випадати. Це тривожний сигнал — так буває після дуже суворої дієти, гормональних порушень, пологів, та інфекційних хвороб. Волосся починає випадати не одразу, а інколи через кілька місяців, тому нам важливо простежити причинно-наслідковий зв’язок між подіями.

Щоб запобігти надмірній втраті волосся, принаймні, пильнуйте свій раціон — він має бути різноманітним і містити багато овочів, фруктів та джерел білка, та не надто часто користуйтеся фенами, плойками та прасками для волосся.

Уникайте виснаження і вигоряння, а в разі підозри гормональних порушень йдіть до лікаря. В жінок випадіння волосся, зміна в голосі та поява прищів можуть бути симптомами полікистозу яєчників.

Щодо втрати волосся після пологів — не переймайтеся. Зазвичай волосяні цибулини активуються під час вагітності завдяки високому рівню гормонів естрогену та прогестерону, а волосся росте довше й активніше, а після зупинки росту довше лишається на голові. Після пологів гормональний фон стає звичайним, і волосся не випадає. Не треба купувати якісь диво-засоби для волосся молодих мам.

Хоч би про що говорилося, висновок один і той самий. Будьте уважні до свого тіла і не вірте в існування чарівних пігулок. Здоров’я — це щоденне піклування про себе.

Ефір програми слухайте тут

Фото pixabay.com