Зниження ліміту на ввіз посилки без податків не вплине на більшість українців — експерт

Зниження ліміту на ввіз посилки без податків не вплине на більшість українців — експерт

Зниження ліміту на ввіз посилки без податків до 100 євро не вплине на більшість українців, адже найчастіше з-за кордону в Україну приходять відправлення з Китаю вартістю 20-30 євро, розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Андрій Саварець.

Ведучий:

Богдан Буткевич

Українців чекають нововведення щодо безмитного ввезення посилок на територію держави. В 2016 році Верховна Рада прийняла зміни до Податкового кодексу, а з 2018 року нові зміни до Податкового кодексу знизили ліміти на посилки: під час так званого перехідного періоду з 1 січня до 30 червня 2019 року посилки з-за кордону вартістю від 150 євро оподатковуються 20 % митом. Проте з липня цього року ліміт на безмитне ввезення товарів з-за кордону знизиться до 100 євро на одну фізичну особу. Щоправда, ці нововведення не торкнулися ручного режиму, вартість ввезення товарів в рамках якого не може перевищувати 500 євро, а в аеропортах — 1000 євро при вазі до 50 кг. Такі норми діятимуть для тих, хто був відсутній в Україні протягом доби. При частішому перетині кордону без податків можна ввезти товари лише на 50 євро.

"Насправді нічого не змінюється в порядку переміщення посилок, лише знижується поріг безподаткового ввезення посилки до України. Якщо раніше оподатковувалась посилка, вартість якої перевищує 150 євро і податки нараховувалися саме на різницю, то зараз податок на додану вартість буде нараховуватися на всю вартість посилки, якщо вона коштує більше, ніж передбачено законодавством, а вже мито — тільки на ту частину, яка перевищує 150 євро",  розповідає Андрій Саварець.

За його словами, це сталось того, що до Податкового кодексу внесли зміни, а до Митного — ні: "Самі ж зміни були внесені, щоб подолати корупційні схеми. В Україні є декілька компаній, які ввозять комерційні партії під виглядом посилок, під іменами людей, які, можливо, продали свої паспортні дані. Такі посилки за вагою перевищують сумарні посилки Укрпошти, яка є практично монополістом",  зазначає експерт.

Щоправда, він вважає, що такі законодавчі зміни не зможуть подолати корупційні схеми, а лише створять дрібні незручності для звичайних громадян: "Українців ці зміни сильно не торкнуться, адже більшість посилок з-за кордону їде до нас із Китаю і їхня вартість не перевищує 20-30 євро".

На думку експерта, попри все, такі зміни не порушують економічних свобод громадян, оскільки у всьому світі йде тенденція до зниження порогу неоподатковуваних посилок.

"В Європейському Союзі з 2021 року взагалі не буде пільг на поштові перевезення. А ми говоримо не про посилки, а про цілі корупційні схеми",  підсумував Андрій Саварець.

Слухати повну версію.

ФОТО: pixabay