Пенсіонерка доводить, що вона не померла і хоче отримати пенсію

Пенсіонерка доводить, що вона не померла і хоче отримати пенсію

Пенсіонерка Неля Рожко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіла про те, як вона намагається поновити отримання пенсії, оскільки у Пенсійному фонді вирішили, що вона померла.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Я отримую пенсію на пошті у призначений мені день. Приходжу я на пошту, а мені кажуть: "Ви знаєте, Вас немає у списках, і Пенсійний фонд пенсії Вам не перерахував". Я думала, що це якась помилка, оскільки, крім хати, лікарні та магазину, я нікуди не ходила. Я пішла на пошту в центр обслуговування пенсіонерів, потрапила до інспектора. Інспектор подивилася на мій паспорт, дуже довго вивчала його, дивилася у комп’ютер і каже, що за списками Міграційної служби Ви вважаєтеся померлою. Інспектор звернулася до начальника служби, і начальник служби мені категорично заявила, що "якщо ви нам терміново не принесете довідку, а яку — про це там знають (про те, що мій паспорт дійсний)". Я пішла до прокуратури і написала заяву", — зазначила Неля Рожко.

Пенсіонерка зауважила, що з квітня минулого року і дотепер не отримує пенсії.

"З квітня і дотепер я досі не отримую пенсії. У вівторок, 18 червня, я просила на пошті перевірити, чи я є у списках. Мене у списках не було", — зауважила вона.

Рожко розповіла, що вона отримала лист від Пенсійного фонду, в якому було сказано про те, що вона мала повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до її персональної облікової картки. Хоча пенсіонерка наголошує, що цей пункт не доцільно застосовувати до неї.

"З травня мені почали приходити відписки з Пенсійного фонду. Першим відписався в.о. начальника головного управління, який посилався на п. 3 част.2 статті 16, що згідно з цим пунктом я повинна була прийти і відмітитися в них. Цей пункт передбачає таке: "застрахована особа зобов’язана повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до її персональної облікової картки: про виїзд за межі держави або обставини, що спричинюють зміну статусу застрахованої особи". Але нічого зі мною не відбувалося, тобто мені не було чого їм повідомляти", — сказала Рожко.

Постраждала пенсіонерка зараз "подає скаргу, аби правоохоронні органи зареєстрували її справу в єдиному реєстрі досудових розслідувань, аби вони з’ясували у чому причина і що від неї хоче Пенсійний фонд".

Зазначимо, що до Українського радіо звернулася слухачка Неля Рожко. З квітня цього року Неля Рожко перестала отримувати пенсію. Звернувшись до Пенсійного фонду України, вона дізналася, що у реєстрі Пенсійного фонду та за списками Міграційної служби вона вважається померлою, хоча насправді є живою.

Пенсійний фонд запевнив Українське радіо, що вже з липня Неллі Рожко буде відновлено виплату пенсії.

Прослухати повну версію.

Фото — НБУ