Як зміняться пенсії з липня — коментує експерт

Як зміняться пенсії з липня — коментує експерт

Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував, як зміняться пенсії українців з 1 липня 2019 року.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Два рази на рік у нас відбувається збільшення прожиткового мінімуму. Це підвищення соціальних стандартів впливає тільки на тих пенсіонерів, хто отримує або мінімальну, або максимальну пенсію. для тих, хто має мінімальну пенсію, такий перерахунок, додасть їм до пенсії 60-70 грн, тобто це є дуже маленька сума", — зазначив Олег Пендзин.

Експерт зауважив: для пенсіонерів, які отримують середні пенсії, важливим є щорічний процес осучаснення пенсій.

"Чутливим для пенсіонера додатком є щорічний процес осучаснення пенсій. Цього року у нас ця ситуація відбулася, людям додали гроші, виходячи із коефіцієнта, який розраховується на 50% від росту середньої заробітної плати та на 50% від росту інфляції. У середньому, це становило близько 450 грн. Щороку тепер ми маємо додавати до пенсій, виходячи з цієї формули, і це буде вагомим додатком для тих, хто має середні пенсії", — сказав він.  

Зазначимо, в Україні з 1 липня 2019 року зростуть соціальні стандарти, а саме — всі види прожиткових мінімумів, зокрема і для пенсіонерів, у яких прожитковий мінімум дорівнює мінімальній пенсії, який наразі становить 1497 грн. Особам, які отримують мінімальну пенсію, з 1 липня нарахують 1564 грн.

Невеликі надбавки отримають малозахищені категорії пенсіонерів, особи з інвалідністю, пільговики і ті, у кого стаж є більше мінімуму і є особливі заслуги перед Україною.

Прослухати повну версію.

Фото — НБУ