Зосередження каналів в руках оточення Медведчука загрожує нацбезпеці України — заява Медіаруху

Зосередження каналів в руках оточення Медведчука загрожує нацбезпеці України — заява Медіаруху

Медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" опублікував заяву, в якій закликав Нацраду, СБУ та владу до конкретних дій у зв’язку з придбанням телеканалу ZIK соратником Віктора Медведчука.

Медіарух висловив занепокоєння тим, що після придбання телеканалу ZIK народним депутатом Тарасом Козаком у руках оточення Віктора Медведчука сконцентрувалися три українські інформаційні канали, які фактично утворили новий медіахолдинг. На думку представників руху, цей політик може використовувати медіа як засіб політичного впливу із застосуванням цензури та повним ігноруванням журналістських стандартів.

"Ми вважаємо, що зосередження новинного ресурсу в руках окремої проросійської політсили стане фактично інструментом впливу, метою якого є підтримка афілійованої з ним політичної сили на виборах", — стверджується в заяві.

Так, за даними моніторингів ГО "Детектор медіа", телеканали 112 Україна та NewsOne після їх переходу під контроль оточення Медведчука, стали поширювати маніпулятивні меседжі, дезінформацію та відверто агітувати за політичну силу "Опозиційна платформа — За життя".

Медіарух закликав Службу безпеки України дослідити, звідки фінансуються телеканали, які потрапили під контроль оточення Віктора Медведчука, на той випадок, якщо джерела фінансування пов’язані з державою-агресором та загрожують суверенітету та територіальній цілісності України.

Також журналісти закликали президента та інших політиків не брати участі у програмах телеканалів групи Віктора Медведчука, щоб у такий спосіб не легалізувати їх у медійному просторі.

Раніше стало відомо, що телеканал ZIK було придбано народним депутатом з оточення Віктора Медведчука, власником телеканалів 112 Україна та ZIK Тарасом Козаком. Генеральний директор ІА "Інтерфакс" Олександр Мартиненко вважає, що ці процеси не загрожують національній безпеці держави.

Фото 112 Україна