Корсунський про МН-17: чим більше буде таких справ, тим зрозуміліше буде обличчя сучасної Росії 

Корсунський про МН-17: чим більше буде таких справ, тим зрозуміліше буде обличчя сучасної Росії 

Надзвичайний і Повноважний Посол, директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський  в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував перші результати слідства щодо збиття пасажирського літака "Боїнг 777" (рейс MH-17).

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Я думаю, що кількість тих, які були винні у цьому злочині (збитті пасажирського літака "Боїнг 777" (рейс MH-17) — ред.), є значно більшою ніж ці декілька людей, які були сказані. З часом всі ці імена стануть відомими", — зазначив Сергій Корсунський.

Корсунський зауважив, що навіть з технічної точки зору українські військові літаки не могли бути причетні до збиття "Боїнга 777".

"Західне правосуддя настільки ретельно та непоспішно підходить і вимагає настільки твердих доказів, що, як ви бачите, потрібно було 5 років, аби довести очевидне. Від самого початку ніякої критики не витримували заяви російської сторони, наприклад, навіть технічні речі, які стосуються цих літаків. Цивільний літак літає на такій висоті, куди військові літаки навіть піднятися теоретично не можуть. Але комплекс "Бук" розрахований саме на цілі вище 11 кілометрів, саме там, де знаходився цей літак малазійських авіаліній", — сказав він.

Посол також прокоментував, що його "у цьому випадку не стільки цікавлять прізвища цих 4 людей, які конкретно вже звинувачені і будуть оголошені у розшук, як те, що у черговий раз міжнародне слідство підтвердило, що ми звертатися до російської сторони з дуже простими питаннями, на які просто треба дати відповідь. Російська сторона цього не робить. Все це, а також багато інших фактів є беззаперечним доказом, що це була справа російських бойовиків і тих військових, які це направляли, оскільки це складна техніка".

Корсунський наголосив, що нарешті Україна наближається до тієї стадії, коли міжнародні суди приймають рішення на її користь.

"Я думаю, що це дуже важливий крок. Нарешті ми підходимо до стадії, коли міжнародні суди починають приймати рішення на нашу користь. Чим більше буде таких справ, тим зрозуміліше буде обличчя сучасної Росії як держави, яка фактично підтримує тероризм", — сказав він.

Нагадаємо, Служба безпеки України оприлюднила дані про підозру чотирьом фігурантам, причетним до катастрофи 17 липня 2014 року.За фактом збиття пасажирського літака "Боїнг 777" (рейс MH-17) авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", яке призвело до загибелі 298 людей, складено повідомлення про підозру Гіркіну І.В., Дубінському С.М., Пулатову О.Ю. та громадянину України Харченку Л.В.

Крім того, 19 червня у Нідерландах відбулася презентація Об'єднаною слідчою групою (JIT) нових подробиць про розслідування загибелі MH17, і під час нього було названо ці ж прізвища.

Прослухати повну версію.

На фото — Сергій Корсунський, da.mfa.gov.ua