Інститут нацпам'яті готує заяву до ГПУ через повернення проспекту імені маршала Жукова

Інститут нацпам'яті готує заяву до ГПУ через повернення проспекту імені маршала Жукова

Український інститут національної пам'яті (УІНП)  планує звертатися до Генеральної прокуратури, щоб вона провела перевірку вказаних обставин та порушила кримінальне провадження за ст. 436-1 Кримінального кодексу, та ініціюватиме позов до адміністративного суду щодо скасування ухваленого Харківською міськрадою рішення про повернення назві проспекту Григоренка імені маршала Жукова.

Про це повідомив юрист УІНП Сергій Рябенко.

"Згідно з частиною другою статті 436-1 Кримінального кодексу України, дії щодо поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої",  каже юрист. 

В УІНП наголошують що, Георгій Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, а також у комуністичній партії. Ім'я Жукова в назві об'єкту топоніміки у даному разі є символікою комуністичного тоталітарного режиму. Тож надання імені Георгія Жукова будь-якому об’єкту топоніміки Харкова або будь-якого іншого населеного пункту на території України суперечитиме вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Законність перейменування у інших населених пунктах України об’єктів топоніміки, названих на честь Георгія Жукова підтверджена рішеннями трьох адміністративних судів. Також спроби "повернення" комуністичних назв були в Одесі та Баштанці (Миколаївська обл), однак такі рішення були скасовані судами за позовом прокуратури.

Нагадаємо, сьогодні Харківська міська рада прийняла рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова. Перед цим активісти знесли пам'ятник маршалу Червної армії СРСР Жукову, аргументуючи це необхідністю виконання закону про декомунізацію. Геннадій Кернес пообіцяв пам'ятник відновити.

Фото: Радіо Свобода