Немає обставин, які б змусили Німеччину відмовитися від "Північного потоку-2" — Мартинов

Немає обставин, які б змусили Німеччину відмовитися від "Північного потоку-2" — Мартинов

Немає обставин, які б змусили Німеччину відмовитися від "Північного потоку-2", переконаний кандидат історичних наук, міжнародник Андрій Мартинов. У ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував підсумки візиту президента Володимира Зеленського до Франції та Німеччини, насамперед, у контексті газового питання та побудови "Північного потоку-2".

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Справді важливо укласти контракт, який би гарантував Україні обсяги газу після 1 січня 2020 року. Якщо подивитися на реакцію Кремля, то здається, що там очікують результатів парламентських виборів у Україні, аби потім, залежно від того, які політичні сили здобудуть більшість, вибудовувати свою стратегію і робити те, що президент Зеленський назвав "викручуванням рук Україні", — зазначив Андрій Мартинов.

Мартинов зауважив, що в питанні "Північного потоку-2" присутні не лише Україна, Німеччина та Росія, а й Сполучені Штати.

"У питанні "Північного потоку-2" присутні не лише Україна, Німеччина та Росія. Тут не менш важливим гравцем є Сполучені Штати. Трамп навіть розглядає можливість запровадження додаткових мит на німецькі автомобілі, аби якось вплинути на позицію Німеччини у цьому питанні. Тому важливо підтримувати безперервний політичний діалог залежно від циклу виборчих кампаній. Стратегічні рішення будуть після того, як правляча коаліція буде сформована. Це розуміють і зовнішньополітичні партнери України", — сказав він.

Експерт наголосив, що канцлер Німеччини налаштована завершити "Північний потік-2".

"Для Меркель "Північний потік-2" є чи не найбільшим важливим проектом на її посаді канцлера, тому вона налаштована його завершити і подати як її важливий політичний спадок. Тому немає обставин, які б змусили Німеччину від цього проекту відмовитися, навіть попри проблеми, які він створює у німецько-американських відносинах", — прокоментував міжнародник.

Підсумувавши результати зустрічей президента у Франції та Німеччині, Мартинов додав, що "як ми бачимо, наші західні партнери, Німеччина і Франція, наполягають на виконанні Мінських домовленостей, оскільки у цьому вбачають шлях до досить швидкого досягнення миру. Але 5 років йшли цим шляхом і до миру не зовсім наблизились. Тим паче, обидва візити, і до Парижа, і до Берліна, відбувалися на тлі чергового загострення на лінії зіткнення поблизу Донецька".

Зазначимо, 18 червня президент України Володимир Зеленський перебував з офіційним візитом у Федеративній Республіці Німеччина. У Берліні Володимир Зеленський зустрівся з канцлером Ангелою Меркель та з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Підсумовуючи результати зустрічі з Меркель, президент зауважив, що Німеччина зберігатиме позицію підтримки територіальної цілісності України та санкцій проти Російської Федерації. 

Щодо спорудження газопроводу "Північний потік-2", то всупереч запевненням Ангели Меркель, що прокачування цим газопроводом російських вуглеводнів не завадить транспортуванню газу українською ГТС, Володимир Зеленський зазначив, що "збереження транзиту російського газу через Україну, його акумулювання в українських сховищах — це гарантія енергетичної безпеки і України, і Європи". Крім того, він заявив, що розглядає транзит через Україну як цивілізований метод забезпечення справедливого й безпечного європейського газового ринку.

Нагадаємо, 17 червня у президента відбулася низка офіційних зустрічей із керівництвом Франції. У ході розмови з президентом Франції Емануелем Макроном, очільники обох держав звернулися до Росії із закликом звільнити українських військовополонених.

Прослухати повну версію.

На фото — Ангела Меркель та Володимир Зеленський, president.gov.ua