"Що більше я подорожую автомобілем, то більше я люблю автобус": мандрівник порадив, як спланувати подорож

"Що більше я подорожую автомобілем, то більше я люблю автобус": мандрівник порадив, як спланувати подорож

Про те, як спланувати свою подорож, в ефірі програми "Жити краще" на Українському радіо розповів досвідчений мандрівник і телеведучий, директор турфірми "Феєрія" Ігор Захаренко.

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

Ігор Захаренко розповів, що однаково добре можна подорожувати і самому, і з групою. Але дуже важливо все спланувати заздалегідь, тому що правильне планування може заощадити дуже багато часу вже під час поїздки.

"Далі треба вирішити, куди ви їдете, на скільки днів, що ви хочете побачити, який сервіс ви хочете, зібрати певну кількість грошей і вирушати, — ділиться порадами мандрівник. — Можна поїхати з групою, щоб вам усе показали, розказали, щоб ви взагалі не думали, де жити, що вам будуть розповідати, як добиратися з пункту А в пункт Б і далі. Вам усе розкажуть. Для цього взагалі можна звернутися в туристичну агенцію, де вам розкажуть, що взяти, яка специфіка цієї місцевості чи цієї країни, які документи треба".

Ігор Захаренко додав, що безвіз сильно спростив можливість самостійних турпоїздок, адже тепер українські туристи можуть спланувати поїздку й полетіти до більшості європейських країн. Однак, наголошує він, залишаються напрямки, які поки що недоступні для соло-мандрівників.

"Є багато напрямків, куди ви можете потрапити тільки з туристичними компаніями, тому що є чартери, з якими ви можете долетіти туди і отримати те, що ви хочете. А просто так літаки туди не літають", — пояснив мандрівник.

Часто мандрівники вирушають у відпустку на автомобілі, але сам Ігор Захаренко зізнається: для нього автобус значно кращий за автомобіль, хоча й прийнято вважати, що машина дає тобі більше можливостей.

"Що більше я подорожую автомобілем, то більше я люблю автобус. Коли я їду на автомобілі, я бачу кущі і відбійники. Вважається, що на машині ти ні до кого не прив’язаний, і зупинитися можеш у будь-якому місці. Але треба знати, в якому місці зупинитись і що фотографувати, — пояснює мандрівник. — А в автобусі я їду за 2 метри над землею, у мене шикарний огляд, я бачу усі ці гори, водоспади, урвища, я бачу міста. Мене підвезли у якусь точку, я вийшов і починаю гуляти, я не думаю про паркінг, я не думаю про те, чи можна мені випити келих вина у Франції, чи мені треба кермувати. Я гуляю містом і автобус мене може забрати вже у зовсім іншому місці".

Ігор Захаренко вважає, що у кожному турі та у кожному виді транспорту є свою плюси та мінуси. Але найважливішим моментом планування він вважає саме організацію часу. Адже часто туристи, приїхавши до Парижа, цілий день витрачають тільки на Ейфелеву вежу, і більше нічого не бачать через недоліки планування.

Раніше ліквідатор аварії на ЧАЕС розповів, чим корисний чорнобильський туризм.

Слухайте розмову повністю в ефірі Українського радіо!

Фото pexels.com