Україні потрібна не просто "держава в смартфоні", а широка державна підтримка інноваційного бізнесу – експерт

Україні потрібна не просто "держава в смартфоні", а широка державна підтримка інноваційного бізнесу – експерт

Діджиталізація може допомогти Україні побороти корупцію, але для цього недостатньо "держави в смартфоні", для цього потрібне широке сприяння держави інноваційному бізнесу. Про це розповів Українському радіо в програмі "Вечірній формат" фахівець з інноваційної політики Олексій Жмеренецький.

Ведучий:

Сергій Сулим

"Київ посів 34 місце серед міст найбільш привабливих для стартапів", – розповідає Олексій Жмеренецький.

За його словами, хоча в нас й немає такого стартап-комплексу, як Station F, який Володимир Зеленський нещодавно відвідав під час візиту у Париж, проте ми теж маємо, чим похвалитись.

"У Києві є Unit.City, побудований на базі мотоциклетного заводу за гроші Василя Хмельницького.  Бізнесмен викупив приміщення колишнього заводу і наразі там відбудовано три корпуси, в яких розміщені сотні стартапів з лабораторіями, фітнес-центром та кав’ярнею. Іншими словами, там створена повна екосистема, де зараз можна  відпочивати і працювати, а в майбутньому – й жити", – розповів фахівець.

Як він зазначив, крім Unit.City, що є найбільший хабом в Києві, ряд менших закладів, де зосереджені інноваційні проекти, є й у бізнес-центрах на Подолі та біля Олімпійського стадіону, а на Арт-заводі "Платформа", й у бізнес-центрі "Леонардо".

"Проте, аби звичайний коворкінг перетворився на центр інноваційного бізнесу, він має відповідати низці вимог, зокрема, там повинні бути створені всі  умови для розвитку інноваційного проекту. Я маю на увазі наявність конференц-залів, офісів крупних кампаній, які могли би бути потенційними замовниками проектів та фінансувати їх, наявність софт-сервісів, зокрема, фірм, що займаються фінансовим аудитом, юридичною експертизою і т.д.", – пояснив Олексій Жмеренецький.

Відтак повна діджиталізація, про необхідність якої заявляє влада, допоможе побороти  корупцію, але вона не обмежується  лише "державою в смартфоні": "Держава має сприяти інноваційному бізнесу: починаючи з 4-5G і закінчуючи грантами для підприємців та побудови майданчиків для інноваційних проектів. Стартап не зможе витіснили олігархічний бізнес, поки не буде передумов для його розвитку. Проте повне оцифрування зробить неможливим ручне управління державою, коли олігархи вибивають собі неконкурентні вигідні умови. І все буде прозоро", – підсумував фахівець.

ФОТО: Mind.ua