У Європі закликають продовжити контракти на транзит російського газу через Україну

У Європі закликають продовжити контракти на транзит російського газу через Україну

Представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що його країна наполягає на продовженні транзиту російського газу через територію України. Про це він сказав на брифінгу в Берліні, повідомляє Укрінформ.

"З нашої точки зору, продовження ролі України, як транзитної держави, є необхідністю. Ми цього вимагаємо. В наших абсолютних інтересах є, і це є нашою вимогою, щоби транзит був і надалі можливим”, — сказав Штеффен Зайберт.

Він додав, що Німеччина активно підтримує тристоронні переговори щодо продовження транзиту між ЄС, Україною і РФ.

Тим часом заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила виданню Bloomberg, що Україна попередила країни-члени Євросоюзу про ймовірну газову кризу, яка може виникнути через відсутність договору про транзит газу через українську газотранспортну систему з Росією на початку 2020 року. 

За словами Зеркаль, нині вірогідність того, що не буде нового контракту до 1 січня 2020 року, "дуже висока", і саме з цього приводу Україна та ряд європейських країн нині накопичують запаси газу в своїх сховищах.

Питання збереження транзиту газу та будівництво "Північного потоку-2" вже завтра, 18 червня, обговорять особисто канцлер Ангела Меркель та український президент Володимир Зеленський. 

Нагадаємо, дія контракту про транзит російського газу в Європу закінчується 31 грудня 2019 року. 

Фото: Економічна правда