Чи корисно займатися йогою – пояснює біологиня

Чи корисно займатися йогою – пояснює біологиня

Якщо щодо бігу чи тренажерного залу в когось можуть бути вагання, то йога міцно посіла п’єдестал безпечного ідеального спокійного способу тренуватися. Але в блозі ФізКультура ми все піддаємо сумніву. Отже: що кажуть дослідження про користь йоги для здоров’я. Про це в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Ведуча:

Дар’я Озерна

Дванадцять тижнів занять йогою допомогли жінкам із абдомінальним ожирінням, але нормальною вагою, зменшити об’єм талії. Найбільш ефективною йога була для жінок від тридцяти до сорока п’яти років, а в інших вікових категоріях чарівний вплив йоги був значно меншим. Аналіз численних досліджень показав, що йога ефективна для зменшення маси тіла, але в поєднанні зі зміною раціону.

Йога є ефективною при болю в попереку, але лише як допоміжний засіб і в короткотривалій перспективі. Клінічні дослідження підтвердили, що йога покращує гнучкість суглобів та допомагає розтягнути сухожилля та м’язи.

Дані про користь йоги в запобіганні серцево-судинним хворобам є незначними і отриманими із порушенням планування експерименту, повідомляє огляд в базі даних Кокрейн.

Йога може бути корисною для зменшення діастолічного тиску.

Образ непохитного спокійного йогіна не підтверджують дослідження. В разі професійно діагностованих тривожних розладів йога не ефективна, але може бути корисною людям, в яких просто підвищена тривожність.

Насамкінець, заняття йогою для вагітних жінок офіційно рекомендує міністерство охорони здоров’я Японії.

Отже, якщо вам подобається займатися йогою  займайтеся на здоров’я. Схуднути можна ж лише завдяки поєднанню йоги і раціону. Але якщо у вас є справді проблеми з фізичним чи психічним здоровя’м  зевертайтеся до лікаря, а не до гуру.

Ефір програми можна послухати тут

                                                      Фото pixabay.com