Суд у Гаазі завершив слухання за позовом України до Росії

Суд у Гаазі завершив слухання за позовом України до Росії

У Постійній палаті Третейського суду у Гаазі 14 червня завершилися слухання за позовом України про порушення Росією права прибережної держави в рамках Конвенції ООН з морського права. Після слухань суд переходить до розгляду справи по суті, повідомляє Дзеркало тижня.

"З цього моменту Арбітражний трибунал починає обговорення справи. Терміни прийняття рішення не встановлені", - повідомив представник суду Хуан Ігнасіо Массун.

Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль натомість сказала, що рішення про розгляд наданих Україною доказів суд прийме через декілька місяців.

Представник суду зазначив, що за підсумками розгляду спору буде прийняте рішення, яке може передбачати відшкодування збитків згідно з додатком 7 Конвенції ООН з морського права, в статті 10 якого встановлено, що "рішення арбітражу обмежується предметом спору і в ньому викладаються мотиви, на яких воно засновано", а в стаття 11 передбачає, що рішення остаточне і оскарженню не підлягає, якщо сторони в суперечці заздалегідь не домовилися про процедуру оскарження".

Нагадаємо, що розгляд було розпочато у вересні 2016 року після подачі Україною заяви про порушення Росією Конвенції ООН з морського права - порушення прав прибережної держави в Керченській протоці, Чорному та Азовському морях. 

ФОТО: УНІАН