В Україні вперше відзначають День батька: роль свята та чому його запровадили

В Україні вперше відзначають День батька: роль свята та чому його запровадили

З цього року в Україні офіційно починають відзначати День батька, який припадає на третю неділю червня, розповідала Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Ведучий:

Роман Коляда

"Свята, які ми відзначаємо в Україні, дають уявлення про те, в якому суспільстві ми живемо. В окремих аспектах ми повертаємось до української історії, в окремих – йдемо в ногу з Європою. Це показник, що суспільство розвивається та є здоровим. Власне, невід’ємним елементом цього розвитку та забезпечення гендерної рівності в Україні мав бути й День батька", – розповідає Катерина Левченко.

За її словами, протягом багатьох років провідні громадські організації як українські, так і міжнародні звертались з пропозиціями запровадити таке свято, яке відзначається в понад 50 країнах світу.

"В суспільстві є глибоке розуміння важливості підтримки сім’ї та відповідальності обох батьків за виховання дітей, а також дітей – за долю своїх літніх батьків. Саме тому 8 травня Кабінет Міністрів України нарешті схвалив проект указу про запровадження святкування Дня батька, а колишній президент Порошенко підписав його в останні дні своєї діяльності.  З цього року ми маємо таку дату",  розповіла уповноважена.

Катерина Левченко звертає увагу на те, як багато стереотипів є в українському суспільстві, що відбивається на всіх сферах життя.

"Те, що згідно статистики лише 1 % дітей готові звернутись за допомогою до батька – це результат стереотипів, що сімейні справи – це жіноча сфера, а робота  це справа чоловіка. Дуже важливо, щоб ми розуміли, наскільки важливою є роль батька. Батьки вміють не лише ловити рибу та грати у футбол, але й приділяти увагу, заплітати коси, читати книжки і багато іншого", – звертає увагу уповноважена.

"Більше того, результатом таких стереотипів є й автоматичні рішення судів, які порушують права батька, коли при розлученні дітей практично завжди віддають матері. Нам треба вдосконалювати  судову практику, адже, хоча  розлучення впливає на дитину, але вона має виховуватись обома батьками.

Також є проблема й з трудовим законодавством: часто татусі не можуть отримати відпустку  по догляду за дитиною, бо дружини є адвокатами, нотаріусами чи підприємцями і їм така відпустка не надається. А відповідно до законодавства, батько може піти у відпустку лише у випадку, якщо дружина від неї відмовиться", – говорить Катерина Левченко.

У травні цього року уряд схвалив указ президента "Про День батька", згідно з яким, його святкуватимуть у третю неділю червня кожного року. 

Слухати повністю ефір