Пропозиція роботи за 2 тисячі євро в Польщі є сумнівною, поляки таких зарплат не мають — Федорович про небезпеки експлуатації людей

Пропозиція роботи за 2 тисячі євро в Польщі є сумнівною, поляки таких зарплат не мають — Федорович про небезпеки експлуатації людей

Виїжджаючи на роботу за кордон варто дотримуватися правил безпеки і не довіряти сумнівним пропозиціям, як, наприклад, заробітна плата в 2 тисячі євро у Польщі, громадяни якої таких зарплат не мають, радить в ефірі Українського радіо заступниця міністра соціальної політики Наталія Федорович.

Ведуча:

Христина Стець

"Згідно зі статистикою, з 2012 року 811 осіб постраждали від торгівлі людьми, яка може бути внутрішня, транскордонна та змішана. З них 270 осіб були експлуатовані в Російській Федерації, на другому та третьому місцях — територія нашої країни та Польща. Особливо хочу зазначити, що експлуатація в Польщі стрімко набирає обертів, особливо після окупації України Росією", — каже Наталія Федорович.

За її словами, торгівля людьми та проституція, яка також входить в поняття експлуатації, завжди відбуваються всупереч волі.

"Якщо говорити про легалізацію проституції, то уряд наразі вивчає досвід різних країн з цього питання. У світі дедалі більше країн приєднуються до думки, що карати потрібно не людину, яка надає ці послуги, а ту, яка купує", — зазначає заступниця міністра.

Вона зазначає, що вибір займатися проституцією завжди зумовлений конкретними причинами: "Більшість працівників інтимних послуг в індустрії, наприклад, Німеччини, це не громадяни самої Німеччини. Це сигнал, що ми не можемо контролювати, що відбувається з нашими заробітчанами за кордоном. Тому варто розуміти, що нелегальна праця чи стосунки, що не перебувають у правовому полі, мають свої наслідки", — зазначає гостя програми.

Тому Федорович радить пам’ятати про декілька правил: "Паспорт має бути завжди з вами, його віддати треба лише раз: коли ви перетинаєте кордон. Перебуваючи за межами України, варто пам’ятати кілька номерів телефонів, куди ви можете зателефонувати в разі неприємних ситуацій. На сайті МЗС є програма "Друг", де можна зареєструватись і працівники міністерства будуть знати, що ви виїхали за кордон.

Також варто розумно підходити до пропозицій роботи: не варто вірити пропозиціям заробітної плати в 2 тисячі євро в Польщі, адже самі поляки таких заробітків не мають", — радить гостя.

Окремо варто пам’ятати, що робота має бути легальна: "Навіть якщо ви користуєтесь послугами посередників, пам’ятайте, що ця діяльність має бути ліцензована. Завжди можна зайти на сайт Міністерства соціальної політики та перевірити, чи має фірма всі необхідні документи".

Послухати повну версію.

ФОТО: Вікіпедія