Президент НАМУ Андрій Чебикін: керувати мистецтвом неможливо, ми лише сприяємо

Президент НАМУ Андрій Чебикін: керувати мистецтвом неможливо, ми лише сприяємо

Про роль сучасного мистецтва, про виклики та про те, як “керують мистецтвом” у Національній академії мистецтв України розповів її президент, художник Андрій Чебикін в ефірі Радіо Культура в програмі Культура.Live.

Ведуча:

Людмила Ляхевич

Митець упевнений, що в час новацій і осучаснення форм без традицій нікуди не піти.

"Має бути повна гармонія перш за все. Бо ніяких новацій без традицій не може бути. Все будується на пам'яті. Якщо ти не пам'ятаєш свого минулого, то не збудуєш досконале майбутнє. Це банальна істина. Може вона банально звучить, але це основа у всіх галузях. Бо без знань, без досвіду, без любові батьків, яку ми пам'ятаємо, не буде любові до дітей, а також у мистецтві. Воно буде не досконалим, якщо традиції будуть занедбані", — зауважив Андрій Чебикін. 

Він пишається, що свого часу була створена багатогалузева Національна академія мистецтв.

"Є в нас така галузь —  як синтез мистецтв. Це дуже важливо, бо в синтезі мистецтв народжується нове розуміння", —  додав Чебикін.

Президент НАМУ також розповів, як відбувається керівництво академією:

"Насамперед хочу сказати: керувати мистецтвом, керувати цією справою неможливо. Ми тільки сприяємо. Керуємо ми апаратом президії. Апаратом, який працює в академії, який створює ці умови".

"Навчати когось, що він має робити в безпосередній своїй творчій, мистецькій діяльності —  це смішно. А от створити умови, щоб і влада, і держава, і люди приділяли цьому увагу. Бо переоцінити значення мистецтва, культури, взагалі гуманітарної сфери в нашому суспільстві  неможливо, бо це дійсно найголовніше. Як нам здається, з цього все починається", — зауважив він.

Андрій Чебикін додав, що в Національній академії мистецтв України освіта індивідуальна.

"Не може професор посадити десять скрипалів і одразу їх вчити. Кожному треба індивідуально розтлумачити все. Може бути якась установча лекція для групи. Групи в нас по 5, максимум 10 осіб. Принаймні, в образотворчому мистецтві. І до кожного треба індивідуально підійти. І тільки загальними лекціями не вирішиш питання", —  наголосив він.

Що ж до того, чи обов'язково митцю мати класичну освіту, то президент НАМУ упевнений:

"Якщо говорити про школу, то школа без бази ніяк не може бути. І існують норми при акредитації, при ліцензуванні, бо без бази школа —  це нуль. Головна база — це голова... Основне, що собою являє індивідуальність митця. А вона вже породжує і базу. Один буде мати величезну базу, дуже багату, серйозну, а справжній твір може й не зробити. А дехто одним олівцем з аркушем паперу може зробити шедевр".

Всю розмову з президентом НАМУ Андрієм Чебикіним можна послухати тут

Андрій Чебикін. Фото - Facebook