Поки Зеленський матиме високий рейтинг, політики не будуть йому протистояти — Олещук

Поки Зеленський матиме високий рейтинг, політики не будуть йому протистояти — Олещук

Політики не будуть протистояти президенту України Володимирові Зеленському допоки він матиме високий рейтинг серед виборців, адже це вдарить по їхній популярності, заявив кандидат політичних наук Петро Олещук Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вранці".

Ведуча:

Христина Стець

"Важко прогнозувати, яку точно кількість мандатів отримає партія "Слуга народу", оскільки чинна виборча система має дві складові: мажоритарну і пропорційну. Щодо пропорційної, всі соціологічні дані показують понад 40 % підтримки. Це означає для політичної сили Зеленського більше половини мандатів у парламенті в тій частині, яка формується за пропорційною складовою.  З мажоритаркою, звісно, цікавіше: кандидати бувають сильні та слабкі, з підтримкою чи без і т. д.", — каже Олещук.

Проте, за його словами, слід враховувати фактор підтримки "Слуги народу", коли навіть слабкий кандидат матиме достатню кількість голосів: "Партія проведе досить багато кандидатів, не берусь стверджувати, чи буде це понад 50 %, але цей сценарій цілком реальний".

Також Петро Олещук приділив достатню увагу темі об’єднання партії президента з іншими політичними силами.

"Стосовно союзів, то є деякі сили, що вже задекларували готовність об’єднатися із "Слугою народу", наприклад, "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Її політична сила заявила, що готова до об’єднання задля формування коаліції та уряду. Очевидно, що "Батьківщина" розглядає саме Тимошенко на пост прем’єр-міністра", — сказав Олещук.

"Також є деякі політичні сили, які ще не визначились, а також ті, що переходять до різкої критики, до того ж, вони з "табору", від якого цього не чекали. Маю на увазі, дуже різку критику з боку Опозиційної платформи "За життя", ядро якої в особі Медведчука послідовно критикує Зеленського та його партію, а справи, відкриті СБУ проти Бойка та Медведчука, розглядають як факт політичного тиску", — сказав кандидат політичних наук.

На його думку, партії Володимира Зеленського немає смислу об’єднуватися з іншими політичними силами, адже це лише розслаблятиме виборця, якого влітку й так досить важко мобілізувати.

"Логіка передвиборчої боротьби партії "Слуга народу" полягає в тому, що їй не варто декларувати об’єднання з іншими політиками, адже якщо ти йдеш як нове обличчя, ти не можеш об’єднуватися зі старими представниками політикуму, тому в партії заявили, що вони хочуть сформувати одноосібну більшість в парламенті та уряді. Але однооосібне формування уряду — це дуже велика відповідальність, адже ти за всі реформи відповідаєш сам", — наголосив Олещук.

Також він звернув увагу на те, що зараз політики змирилися з обставиною, що Володимир Зеленський переміг на виборах із найбільшою кількістю відсотків в історії України. І допоки він користуватимуться високим кредитом довіри, політики не будуть йому протистояти, адже це вдарить по їхньому власному рейтингу.

Нагадаємо, партія "Слуга народу" висуне кандидатів у 199 округах.

Слухати повну версію.