У київському театрі відбудеться прем’єра вистави за мотивами новели "Я (Романтика)" Хвильового

У київському театрі відбудеться прем’єра вистави за мотивами новели "Я (Романтика)" Хвильового

У Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра цього літа відбудуться аж три прем’єри. Вже цими вихідними відбудеться перша з них — вистава "Романтика" відомого харківського режисера Олександра Середіна за мотивами психологічної новели Миколи Хвильового "Я (Романтика)". В ефірі програми "ДеньПРО" на Радіо Промінь про цю виставу розповів режисер Олександр Середін.

Ведуча:

Марія Сизон

Олександр Середін розповів, що закохався у новелу "Я (Романтика)" Миколи Хвильового ще у шкільні часи.

"В усій українській літературі з точки зору драматургії цей твір — один із найяскравіших, найсюрреалістичніших, найбільш цікавих та незвичних, — вважає режисер. — Ще зі школи я цікавився і історією створення твору, і постаттю Хвильового. І коли виникла можливість зробити постановку у київському театрі, мені видалося правильним попрацювати саме з цим твором. Окрім того, Хвильовий жив у Харкові, писав у Харкові, загинув у Харкові. Мені здається, що між нами є якийсь внутрішній зв'язок".

Чи варто перечитувати оригінальний твір перед переглядом спектаклю? Олександр Середін вважає, що це дуже суб’єктивно.

"Мені здається, "Я (Романтика)" варто перечитати не тому, що є спектакль у театрі на Лівому березі, а тому, що це, власне кажучи, дуже гідний твір, — переконаний режисер. — Якщо ви прочитаєте "Я (Романтика)" перед відвідуванням театру — це буде один перегляд спектаклю і один спектр відчуттів, а якщо не прочитаєте і просто прийдете на спектакль — це буде зовсім інший перегляд. Глядачеві просто потрібно обрати для себе найбільш комфортний для нього вид знайомства з цим спектаклем".

Режисер зазначив, що вистава не є буквальним перенесенням тексту новели на сцену — спектакль досить далеко відходить від першоджерела, але разом із цим зберігає сам дух твору.

"Персонажі, з якими зустрічається глядач — це зовсім інші персонажі, вигадані мною. У них є своя передісторія, вони потрапляють в обставини, яких, можливо, немає у Хвильового, але водночас вони слугують таким плацдармом, підготовкою до шостої, останньої частини постановки, де глядач вже, власне, дивиться "Я (Романтика)", але вже сповнений враженнями від п’яти попередніх частин, співзвучних твору", — розповів Олександр Середін.

Прем’єра вистави "Романтика" відбудеться у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра 15 та 16 червня.

Фото Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра