Приймання гормональних контрацептивів може знизити ризик раку — гінеколог

Приймання гормональних контрацептивів може знизити ризик раку — гінеколог

Про гормональні контрацептиви та страхи, пов’язані з ними, в ефірі програми "Без стереотипів"на Радіо Промінь розповів лікар-акушер, гінеколог вищої категорії Марія Соколова.

Ведуча:

Ірина Коваль

Протизаплідні гормональні препарати існують на ринку більше 60 років. Вчені пишуть, що це одні й з найбільш досліджених препаратів. Чому ж тоді навколо них стільки міфів?

Спочатку у багатьох країнах світу пігулки забороняли. Якщо лікарі призначали їх для контролю народжуваності, вони порушували закон. Але були небайдужі жінки, які зрозуміли, що контрацепція — це свобода. Вони оскаржили закон і домоглися перших клінічних випробувань.

200 жінок, які взяли участь у перевірці протизаплідного гормонального препарату під час експерименту, скаржилися на нудоту, запаморочення та головний біль. Пізніше таблетки дозволили приймати лише заміжнім жінкам і тільки для керування циклом.

У 1970-х роках став популярним феміністський рух і жінки вирішили взяти на себе повну відповідальність за власне здоров’я. Вони вимагали переглянути склад гормональних контрацептивів. До 1980-х років безпечний вибір контрацепції залишався складним питанням. Це був довгий шлях зі зміни складу та дозування препаратів.

Досі існує стереотип, що протизаплідні гормональні препарати мають купу сторонніх ефектів.

"Оральна контрацепція має бути підібрана лікарем. Тут не працює принцип "що дорожче — то краще", і те, що підходить вашій подружці, не обов’язково підійде вам, — пояснює Марія Соколова. — Лікар має підібрати контрацепцію для вас індивідуально. Є ситуації, коли контрацепція протипоказана, але це лікарська відповідальність — визначити її та запропонувати інший, прийнятний для вас метод".

Такі таблетки варто вживати регулярно. Втім, для тих, хто схильний забувати про регулярний прийом препаратів, вже існують інші засоби контрацепції, розповідає гінекологиня.

"Хочу зауважити, що для забудькуватих пацієнтів, які забувають приймати таблетки вчасно, вигадані більш комфортні способи контрацепції. Це патчі, це пластирі, які клеються на тиждень на шкіру, це вагінальні кільця, які жінка без перерви носить 3-4 тижні і це допомагає дотримуватися коректного режиму використання", — ділиться інформацією Марія Соколова.

Окрім власне контрацептивних властивостей, гормональні препарати можуть також вплинути на ризик захворіти на онкологічні захворювання, а точніше — зменшити його.

"Неконтрацептивні переваги підібраної лікарем гормональної контрацепції — це зниження індивідуального ризику раку яєчників, раку слизової порожнини матки, раку товстої кишки через рік приймання", – розповіла Марія Соколова.

Раніше гінекологиня розповіла, що люди часто не знають про свої статеві захворювання.