Існує тільки три шляхи передачі ВІЛ – експерт

Існує тільки три шляхи передачі ВІЛ – експерт

Про те, як передається ВІЛ-інфекція, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповів Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Ведуча:

Ірина Коваль

Майже 40 років людство намагається зупинити вірус імунодефіциту людини. Від початку епідемії ним були інфіковані 70 мільйонів людей, половина з них померли. Незважаючи на це, люди досі не розуміють, що таке ВІЛ та як насправді ним можна інфікуватись.

Вірус імунодефіциту людини атакує імунітет і поступово знищує клітини імунної системи, які захищають організм від інфекцій та хвороб. Звичайно, ВІЛ заразний. Але подекуди люди остерігаються навіть повсякденних дій, які насправді не становлять ризику передачі інфекції.

"Слина, сльози чи піт не можуть стати причиною інфікування ВІЛ, так само, як і укуси комах. Вірус імунодефіциту людини міститься лише у крові, спермі, статевих виділеннях і грудному молоці, — пояснив Володимир Курпіта. – Існує тільки три шляхи інфікування ВІЛ: статевий, парентеральний, тобто через кров, і від матері до дитини. Інфікування через поцілунок, рукостискання, спільний посуд, чхання, плавання в одному басейні або перебування в одному приміщенні є абсолютно неможливим".

Раніше експертка розповіла, що донорство крові може бути профілактикою серцево-судинних та онкозахворювань.

Фото pixabay.com