Що робити, якщо вкусив кліщ — пояснює інфекціоністка

Що робити, якщо вкусив кліщ — пояснює інфекціоністка

Про те, що таке бореліоз або ж хвороба Лайма, що робити, якщо вкусив кліщ, як його виймати, розповіла в ефірі Радіо Культура в програмі "Академія" кандидатка медичних наук, завідувачка відділення нейроінфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАН України Вікторія Клюс.

Ведуча:

Наталія Грабченко 

Хвороба Лайма — молода, її почали досліджувати в 1980-х роках у США. Нині хвороба Лайма розповсюджена у всіх регіонах України. Та кліщі переносять не лише бореліоз, а й інші хвороби та віруси. Проте в київських регіонах кліщовий енцефаліт має меншу тенденцію розповсюдження. Його частіше можна зустріти в Карпатах, на Закарпатті та в Криму.

Хвороба Лайма має кілька форм розвитку.

Первинна — це після укусу кліща виникає еритема або червона пляма. Це так звана еритемна фаза, яка виявляється відразу після укусу.

Друга стадія — коли бактерія вже розповсюджується лімфогенним та кров'яним шляхом і бактерія зупиняється в органах та системах і починає розмножуватися. Ця фаза виявляється від 1-6 місяців після укусу.

Третя стадія — серйозні органні порушення систем: шкіри, суглобів, серця. Визначається через півроку після укусу.

Якщо ви виявили на своєму тілі кліща, то найкраще звернутися до травмпункту. Навіть якщо ви зможете зробити це не відразу, а через кілька годин. Бо протягом 72 годин після укусу інфікованим кліщем ще можна зробити профілактичні дії. У травмпункті кліщ дістануть живим і це дасть можливість здати його на аналіз.

У разі, якщо кліщ виявився заразним, необхідно звернутися до інфекціоніста, котрий призначить антибіотикотерапію.

Якщо кліща витягли неживим і він не підлягає аналізу — ви однаково маєте звернутися до інфекціоніста чи терапевта і він призначить профілактичну антибіотикотерапію.

Весь ефір програми можете послухати тут

Фото - pixabay.com