Україні варто посилити кордони з Молдовою — Герасимчук

Україні варто посилити кордони з Молдовою — Герасимчук

Україні варто посилити кордони з Молдовою та Придністров’ям, переконаний заступник голови Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він прокоментував політичну ситуацію у Молдові.

Ведуча:

Галина Бабій

"Вочевидь, ми маємо серйозну політичну кризу у Республіці Молдова. Крім того, чинним прем’єр-міністром є Павло Філіп, і це до певної міри є справедливо з точки зору Демократичної партії Молдови. Але якщо подивитися на реакцію Європейського Союзу і Російської Федерації, то всі вони визнають чинним прем’єр-міністром Майю Санду, проти призначення якої і виступив Конституційний суд і чинна при владі Демократична партія Молдови", — зазначив Сергій Герасимчук.

Герасимчук зауважив, що Україні варто звернути увагу на посилення кордонів з Молдовою та Придністров’ям.

"Ситуація розгортається у дуже динамічний спосіб, і посилення українських кордонів — це те, на що варто звернути увагу. У Придністров’ї розміщені російські війська. У разі, якщо постане силове протистояння, я не став би виключати, що Додон, який має проросійську позицію, закличе російських миротворців, аби вони втрутились і стабілізували ситуацію. Уявляєте собі ситуацію, коли російські миротворці виходять за межі Придністров’я і входять до Кишинева", — сказав він.  

Експерт також додав, що свого часу Ігор Додон казав, що федералізація Молдови може стати прецедентом, який надалі може бути використаний в Україні.

"Йдеться про те, що Молдова надасть широкі повноваження Придністров’ю (право вето, право на зовнішню політику, широкі повноваження представництва, збереже там присутність російських військ), і це все пропонують нам як модель, з якою ми боремося вже 5 років", — прокоментував Герасимчук.

Зазначимо, у Молдові від 10 червня функції президента замість Ігоря Додона, відстороненого від посади, призначений виконувати прем'єр-міністр Павло Філіп. Він вже підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 6 вересня.

Генсек Ради Європи Турб'єрн Ягланд попросив Венціанську комісію дати термінову оцінку цим рішенням. На вихідних в Молдові тривали акції протесту.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади через те, що він відмовився розпускати парламент відповідно до рішення Конституційного суду і запросив парламентські партії на консультації 10 червня.

Раніше Конституційний суд Молдови постановив, що крайнім терміном формування коаліції було 7 червня. У Конституції йдеться, що коли депутати не домовилися протягом 90-денного терміну, президент після консультацій із фракціями може розпустити парламент. 

Прослухати повну версію.

На фото — Сергій Герасимчук