Організаторка "Kyiv Pride 2019": Марш рівності все ще продовжує бути правозахисною подією

Організаторка "Kyiv Pride 2019": Марш рівності все ще продовжує бути правозахисною подією

23-го червня у Києві пройде "Kyiv Pride 2019". Чого очікують організатори, як розгортається співпраця з поліцією, чи безпечно йти на Марш рівності і хто з міжнародних гостей приїде підтримати захід? Про усе це розповіла директорка ГО "Київ Прайд" Руслана Панухник у ефірі Радіо Культура в програмі Права людини  понад усе.

Ведуча:

Ірина Славінська

— Чи можете ви згадати якісь важливі віхи розвитку Маршу рівності?

Kyiv Pride  це не лише Марш рівності. Ми завжди намагаємося так збалансовано підходити до організації Kyiv Pride. У нас передує найвидимішій події маршу цілий тиждень різноманітних заходів. І, починаючи з 2012-го року, коли ми почали організовувати Kyiv Pride, мені здається, ми досягли дуже великих зрушень і досягнень в організації самого прайд-тижня. Наразі ми організовуємо близько 20 різних за форматом і за цільовими аудиторіями заходів на різні смаки.

— Події Kyiv Pride часто передбачають попередню реєстрацію. Не завжди, якщо я правильно пригадую, там описано точно місце, де це відбуватиметься. Подекуди інформують учасників уже після реєстрації про місце проведення. Це, наскільки я розумію, необхідні заходи безпеки?

З цього ми починали. Це, напевно, також є таким досягненням Kyiv Pride. Тому що попередні роки, включно до 2016-го року, усі бажаючі відвідати і приєднатися до Маршу рівності мали реєструватися і місце не було розголошене до найостаннішого моменту. Наразі ми намагаємося проводити більшість заходів відкритою, зокрема й Марш. Місце і час збору анонсуємо десь за тиждень до самої події. І наразі лише ті заходи, які мають обмежену кількість місць, потребують реєстрації. Це, в основному, кінопокази, або якісь воркшопи, або майстерні.

— Чи можна Марш рівності назвати гей-парадом?

Наразі, мені здається, що дискурс навколо цих питань трохи рухається. Тому що, звичайно, Марш рівності все ще продовжує бути правозахисною подією. Однією з основних правозахисних подій року. Адже ставлення до ЛГБТ-спільноти все ще є цим лакмусовим папірцем толерантності суспільства, прийняття демократичних цінностей прав людини в нашій країні. Проте, звичайно, у нас є різні цільові аудиторії на які ми орієнтуємося. І взагалі українське суспільство достатньо різне і різні люди хочуть бачити різні події, різні заходи, різне наповнення в Марші рівності в Kyiv Pride загалом. Тому ми додаємо певні елементи фестивальні, як і в прайд-тиждень, так і до Маршу.

Все-таки ЛГБТ-спільнота відчуває великий тиск в суспільстві, стикається з великою кількістю проблем. Маршем ми хочемо показати видимість ЛГБТ-спільноти, проблеми, з якими ми стикаємося, але і зрозуміти що ми є тут, нас є багато і ми разом підтримуємо одне одного.

— Чи вдається продовжувати співпрацю з поліцією? Наприклад, я пригадую, що загалом після Революції Гідності відбулося зрушення у стосунках з правоохоронцями і, можливо, реформа поліції так само до цього прислужилася. Що маємо станом на 2019-й рік?

Я би сказала, що скоріше реформа поліції і десь ще 2016-й рік. Звичайно, це було пов'язано з тим Kyiv Pride 2015-го року і нападами на учасників і учасниць Маршу, те що багатьох людей було поранено і побито. Я думаю, що тоді і організатори, і поліція, і міська влада переглянули свої стратегії, тактики в організації Kyiv Pride і громадського порядку. І з тих часів, звичайно, стало легше. Не скажу, що все достатньо гладко й ідеально, проте ми працюємо, ми розуміємо, що потрібно співпрацювати, потрібно комунікувати, потрібно йти на певні компроміси, домовлятися. Проте я точно знаю, що поліція буде вживати максимальних заходів для того, щоб зробити цей захід максимально безпечним.

— Коли стане відомо, де Марш рівності відбудеться цього року?

Почнімо з того, що я нагадаю коли взагалі відбудеться Kyiv Pride. Kyiv Pride запланований з 16-го червня по 23-тє червня. Марш рівності відбудеться 23-го червня. Про місце і час збору учасники і учасниці Маршу рівності будуть повідомлені за тиждень до 23-го числа. Тобто в неділю 16-го червня.

— Чи можна сказати, що цього року маршрут стане довшим?

Так. Оскільки ми очікуємо збільшення кількості учасників і учасниць Маршу рівності, звичайно, що ми зараз ведемо переговори з правоохоронцями і з КМДА про збільшення самої довжини маршруту. Адже вже минулого року було видно, що за 5 тисяч учасників попередній маршрут був доволі короткий.

— Чи очікувати, як і в попередні роки, участі іноземних посольств і загалом іноземних держав? 

Звичайно. Як я вже казала, ми відкриті для участі усіх і міжнародна підтримка для нас також є достатньо важливою. Будуть представники міжнародних організацій, посольств. Також ми очікуємо представницю з німецького парламенту, представників і представниць європейського парламенту та Конгресу США, які приєднаються до нас на Марш рівності.

— Іти на Марш рівності 2019-го року — це радше безпечно?

Я би сказала, що так. Я також раджу усім зареєструватися. Реєстрація, звичайно, добровільна. Проте, ви отримаєте усі інструкції і, зокрема, інструкції з безпеки. Тому що сам Марш, він є безпечний. Проте, відходи і те, що відбувається уже за межами периметру, який перекриває поліція — це ще таке питання. Адже наші опоненти щороку влаштовують сафарі на учасників і учасниць, або тих, хто їм не подобається, наприклад, як зовнішньо виглядає. Тому усі ці інструкції можна буде почитати і подбати особисто про свою власну безпеку.

Нагадаємо, минулоріч у акції взяло близько 5 тисяч людей. На жаль, провокацій уникнути не вдалося. Загалом поліція затримала 11 людей.

Весь ефір можна послухати за посиланням

Руслана Панухник. Фото Facebook

Останні новини
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Новини по темі
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Фізикогеограф Роман Спиця: Відновлення Каховського водосховища в початковому стані — не найкращий варіант