Закон автоматично не надає іноземцям, які воюють в ООС, громадянство, однак полегшує надання — Стеценко

 Закон автоматично не надає іноземцям, які воюють в ООС, громадянство, однак полегшує надання — Стеценко

Іноземцям, які воюють в ООС та клопочуються про отримання українського громадянства, більше не треба їхати на батьківщину по довідки, це важливо, зокрема, для громадян Росії і Білорусі, сказав Українському радіо в ефірі програми "Сьогодні.Зранку" Святослав Стеценко.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Цей закон не надає іноземцям, які воюють в ООС, автоматичного громадянства України, однак значно полегшує їхню долю. Тепер їм, аби мати можливість отримати громадянство, не треба буде їхати назад до своєї країни й привозити звідти купу довідок. Це особливо важливо для громадян Росії та Білорусі, яким раніше Україна казала їхати на батьківщину та везти звідти довідки з поліції, ЖЕКу, про відсутність судимості. Повертатись до РФ, наприклад, для людей, які воювали на боці України, означало отримати там вирок і багаторічне ув’язнення", каже полковник запасу, експерт Українського інституту з прав людини Святослав Стеценко.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект 3433 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності і недоторканності України". За документ проголосували 230 народних депутатів.

Приводом для ухвалення закону були обмеження українського законодавства щодо отримання громадянства України іноземцями, які воюють на Донбасі, які передбачали необхідність надання довідок з країни, чиє громадянство має особа.

Показовим випадком була ситуація з 31-річним Тимуром Тимгоєвим, вихідцем з Північної Осетії, який воював на сході України. Після розшуку ФСБ та екстрадиційного арешту, у вересні 2018 року Україна передала його російським спецслужбам. Тепер його доля невідома.

Слухати повну версію.