Вбивці Катерини Гандзюк в сумі отримали 23 роки ув'язнення — вирок суду

Вбивці Катерини Гандзюк в сумі отримали 23 роки ув'язнення — вирок суду

Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс рішення у справі вбивства громадської діячки Катерини Гандзюк. Як повідомляє Українська правда, суд затвердив угоду зі слідством обвинувачених.

Всі п'ятеро обвинувачених в сумі отримали 23,5 років ув'язнення: координатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6 років і 6 місяців позбавлення волі, нападника Микиту Грабчука — до 6 років в'язниці. Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський, які брали участь у замаху на Катерину, отримали вироки по 4 роки ув’язнення,  Віктор Горбунов — 3 роки.

Обвинувачені також мають сплатити 50 тис. грн на покриття судових витрат.

На оскарження вироку відводиться 30-денний термін, після чого він набуде чинності. До того часу всі засуджені надалі перебуватимуть під вартою.

Усіх фігурантів звинуватили у нанесенні навмисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя, вчиненого способом, що має характер особливого мучення, з метою залякування потерпілої на замовлення та за попередньою змовою осіб, що призвело до смерті жертви.

Нагадаємо, радниця мера Херсона, в.о. керуючої справами виконавчого комітету міської ради Херсона Катерина Гандзюк померла в одній із лікарень Києва 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місці після того, як активістку в Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою.

Одна з версій причин нападу — активістку могли вбити через публічну критику херсонських чиновників за розкрадання лісу.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей: Грабчук, Васянович, Вишневський, Горбунов і Торбін, а 12 листопада стало відомо про арешт Ігоря Павловського  колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука. 26 квітня 2019-го року суд змінив йому запобіжний захід з утримання в СІЗО на домашній арешт.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. 25 квітня стало відомо, що підозру Мангеру змінили на "замовлення завдання тілесних ушкоджень". 

Фото: DW