Верховна Рада ухвалила енергетичний додаток до Асоціації з ЄС — "промисловий безвіз"

Верховна Рада ухвалила енергетичний додаток до Асоціації з ЄС — "промисловий безвіз"

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 10183 про імплементацію актів Європейського Союзу в сфері технічного регулювання. Цей документ неофіційно називають "промисловим безвізом". Рішення підтримали 230 народних депутатів.
 
Ухвалення закону є необхідною умовою для реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншого боку.
 
Згідно із законопроектом, національне законодавство адаптується в частині технічних регламентів та оцінки відповідності законодавству ЄС; погоджуються між собою окремі норми деяких законодавчих актів; удосконалюються норми діючих законодавчих актів.
 
У пояснювальній записці говориться, що імплементація актів значно спростить доступ української продукції на міжнародні та європейські ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських і європейських органах.
 
Це сприятиме створенню умов для подальшого усунення технічних бар'єрів в торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС, а також позитивно вплине на дерегуляцію і поліпшення бізнес-клімату в країні.
 
Як написала в Facebook Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, "промисловий безвіз" відчиняє двері до фактичної інтеграції до енергетичних ринків ЄС.

Фото: Korespondent.net