Пропозиція Кучми відновити торгівлю на Донбасі означає послаблення тиску на Росію — Краснопьоров

Пропозиція Кучми відновити торгівлю на Донбасі означає послаблення тиску на Росію — Краснопьоров

Пропозиція Леоніда Кучми в рамках Тристоронньої контактної групи поновити торгівлю на окупованих територіях автоматично означає зменшення навантаження на Росію щодо утримання цих територій, заявив Українському радіо в ефірі програми "Сьогодні.Зранку" політичний аналітик Валентин Краснопьоров.  

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Оцінюючи перше засідання Тристоронньої контактної групи, варто пам'ятати, що в Росії кілька конкретних цілей. По-перше, зменшити вартість утримання окупованих територій. По-друге, імплементувати окуповані території в українське правове поле, аби через них можна було впливати на стан речей і перекинути питання війни між Україною та Росією на внутрішній конфлікт", — розповідає гість програми.

За його словами, якщо ми йдемо шляхом послаблень відповідальності РФ за окуповані території, — а пропозиція Кучми відновити торгівлю означає саме зменшення навантаження на РФ в плані утримання територій Донбасу, — нам треба розуміти таке: "З одного боку ми зможемо говорити, що це наш сигнал, що ми йдемо на це заради вирішення конфлікту. Та хай там що ми робимо, Росія гнутиме свою лінію: буде десуб’єктизувати Україну та окуповувати її надалі".

"Росія має стратегічну мету і вона не пов’язана з відновленням українського суверенітету на окупованих територіях. Якщо ми відпускаємо економічний блок, це означає, що Росія, умовно кажучи, менше витрачає, начебто йде процес переговорів, потім можна зняти з РФ частину санкцій. Україна запровадила потужний тиск на Росію, і послаблення конфлікту не вирішать", — говорить Валентин Краснопьоров.

"Коли політики кажуть, що війна йде, тому що є люди, які на ній зароблять, це свідома маніпуляція. Завжди є люди, які на ній отримують зиск, проте це не причина, а наслідок. Причина — це бажання Росії десуб’єктизувати Україну", підсумував він.

Читайте також — Про що домовилися в Мінську: угода про нове перемир'я, зняття економічної блокади і обмін полоненими

Нагадаємо, вчора, 5 червня, у Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. Зокрема, економічній підгрупі доручили обговорити відновлення економічних зв'язків у разі ухвалення Києвом рішення про зняття економічної блокади Донбасу.

Послухати повну версію