Що робити, якщо згоріли на сонці — поради біологині

Що робити, якщо згоріли на сонці — поради біологині

Не встигли ви натішитися початком літа, сонце в зеніті уже опалило шкіру. Хтось каже, що треба змастити олією, хтось радить комерційний крем з вітамінами. Що робити? Про це говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

На відміну від інших типів опіків, сонячний опік розвивається повільно, і коли шкіра уже стала червона чи рожева, надто пізно. Люди із білою шкірою та ластовинням більш схильні до сонячних опіків, ніж природно смагляві. Пам’ятайте, що навіть в похмурий день, коли небо затягнуте хмарами, легко згоріти, адже ультрафіолетове проміння проходить крізь хмари. При цьому ми не перегріваємося як в сонячну погоду, і довше лишаємося просто неба.

Якщо ви обгоріли, то в жодному разі не треба мастити опік чимось жирним. Потрібно мерщій сховатися від сонця, охолодити місце опіку під холодним душем чи компресом. Прийміть аспірин чи парацетамол, щоб спинити запалення і підвищення температури.

Народний метод — намаститися кефіром чи сметаною справді дієвий. В них є молочна кислота, що допомагає швидше позбутися мертвих, знищених сонцем клітин. Інший народний спосіб, що знайшов наукове підтвердження, це сік алое вера. Він справді допомагає шкірі відновитися після опіку. Дерматологи радять нанести легкий лосьон для зволоження шкіри, але жодним чином не олію.

Коли виходите на вулицю, навіть у похмурий день, нанесіть сонцезахисний крем на всі відкриті ділянки тіла, навіть на вуха та руки. Беріть достатньо крему — по чайній ложці на кожну частину тіла. Краще купувати крем із світловідбивачами  він краще захищає. На кремі має бути зазначено, що він проти ультрафіолетових променів типів А та В.

Носіть закритий одяг із бавовни та льону  саме ці тканини не пропускають проміння до шкіри. Закритий одяг захистить вас і від шкідливої дії вихлопних газів. Якщо ж ви займаєтеся спортом, як, наприклад, бігом чи катаєтеся на велосипеді, не пошкодуйте грошей і купіть закритий, стійкий до ультрафіолету спортивний одяг. Це ліпше, ніж лікувати опіки, мати нерівномірну засмагу.

Сонячний опік — це збільшення ризику раку шкіри. Захищайте шкіру від дії сонця і не допускайте опіків.

Прослухати детальніше можете за посиланням