Литва продовжуватиме допомагати Україні, але не закриватиме очі на відсутність реформ — посол

Литва продовжуватиме допомагати Україні, але не закриватиме очі на відсутність реформ — посол

Україна залишається стратегічним партнером ЄС загалом та Литви зокрема, але європейські партнери не будуть ігнорувати відсутність реформ, заявив в ефірі Українськог о радіо в програмі «Сьогодні. Ввечері» Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

Ведучий:

Віталій Науменко

Під час першого візиту Зеленського до Брюсселю він вже встиг поспілкуватися з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Володимир Зеленський підтвердив намір України стати членом ЄС та НАТО й подякував ЄС за послідовну боротьбу з російською агресією. Юнкер в свою чергу пожартував, що не шкодує за Порошенком, адже у нього тепер є новий друг – Зеленський. Що Ви на це скажете?

 Дуже важливо, що перший візит новий президент України здійснив саме в Брюссель: зараз відбуваються зустрічі з керівництвом Європейського Союзу, також плануються зустрічі з представниками НАТО. Це дуже логічно, адже підтверджує незмінність курсу України до європейської інтеграції.

Нам надзвичайно важливо бачити послідовність закордонної політики України, незважаючи на зміну керівництва держави. ЄС залишається ключовим партнером України.

З’явилось повідомлення про те, що ЄС назвав нові умови отримання Україною пакету макродопомоги в розмірі 1 мільярда 300 мільйонів доларів. Йдеться про прийняття середньострокового реформування митної і податкової служб, усунення електронного декларування для громадських активістів, прийняття законопроекту, що стосується економічних операторів. Як Ви вважаєте, це завдання під силу новій владі?

– Макрофінансова допомога ЄС завжди пов’язана з виконанням певних умов. Те, чи вони будуть виконані, залежить від політичної волі керівництва і настрою вже нового уряду щодо виконання реформ. Й хоча зараз відбуваються зустрічі зі складом Єврокомісії, який вже закінчує свою роботу, на діалог з Україною це не вплине, вона залишиться стратегічним партнером ЄС.

Те, що декларує новий президент України щодо запровадження реформ, зокрема й реформи митної та податкової служб, можливо втілити в життя, проте це вимагатиме нелегких рішень. Важливо сказати, що незабаром запрацює проект, спрямований на реформу митної і податкової служб. І вперше в історії його адмініструватиме Литва.

Хоча Литва не вражає розміром, вона вражає впертістю щодо відстоювання європейських цінностей. Як у Литві, особливо після президентських виборів, збираються протистояти російській агресії?

 Після відновлення литовської незалежності в 90-му році, литовські політики завжди були послідовні в зовнішній політиці, яка базується на цінностях та повазі до міжнародного права. Тому ми й надалі засуджуватимемо російську агресію щодо України, яка, на жаль, триває, і, звичайно, будемо допомагати вашій державі боротися з нею.

Переможець останніх президентських виборів в Литві анонсував корекцію відносин з Росією, проте зазначив, що суттєві зміни можливі лише тоді, коли врегулюється конфлікт з Україною, адже миритися з агресією неприпустимо.

 В Литві завжди існує консенсус між всіма політичними силами щодо пріоритетів зовнішньої політики, тому стратегічні напрямки навряд чи зміняться. Звичайно, Україна - один із чітких пріоритетів, країна, якій Литовська Республіка надає найбільшу частину своєї допомоги, ми маємо тут окрему військову місію, яка навчає українських військових. Тому ми й надалі підтримуватимемо Україну та працюватимемо на міжнародній арені, аби зміцнити групу друзів України.

Науседа заявив, що не збирається поступатися інтересами України, проте не готовий заплющувати очі на проблеми всередині країни.

 Звичайно, ми очікуємо від України пришвидшення окремих реформ, тому що вони важливі для самої держави, а не тому, що цього вимагає ЄС. Литва дуже добре усвідомлює стратегічну важливість України, тому нам залежить на тому, щоб Україна була успішною та безпечною. Адже це  найкращий спосіб побороти російську агресію.

ФОТО: 5 канал

Слухати повну версію.